När flyktingförläggningar brinner – se denna filmsnutt från 1940

Det här är slutscenen i filmen ”Diktatorn” som gjordes av Charlie Chaplin 1940. En satir över Adolf Hitler. Men i slutscenen är det Charlie Chaplin själv som talar. Hans budskap är rykande aktuellt i ett Sverige där flyktingförläggningar brinner, i ett Europa där nationalistiska partier hyllar den ryska diktaturen och där Ungern officiellt hyllar den man som förde landet in i kriget på Nazitysklands sida.

Publicerat av

Lars Ströman

17 reaktioner till “När flyktingförläggningar brinner – se denna filmsnutt från 1940”

 1. Förövrigt kul att se att du börjat återvända till Hitlerandan igen, har nästan saknat det lite. Kan du inte få med Åkesson på ett hörn med?? Förstår att du inte lär publicera mina inlägg, min ironi är nog lite för träffande för att passa din agenda!

 2. Visa gärna filmer på kommunismens folkmord , men det passar väl inte er i media med tanke på eran bakgrund

 3. Nu ska vi nog inte vara så snabba att dra slutsatsen att alla de senaste bränderna är attentat. Kommer ihåg turerna kring moské branden i Eskilstuna. Media är väldigt snabba att finna en lösning som passar deras agenda. De är dock inte lika tydliga när de ska rätta sina egna felaktigheter. Det brukar ske med några rader på någon undanskymd plats.

   1. Det är fruktansvärt i mänsklig hänseende och fruktansvärt onödigt om det är sk attentat. Man ska nog inte dra förhastade slutsatser heller för i en del fall har flyktingarna själva genom olyckshändelse orsakat brand, t ex genom rökning, användning av oljor i matlagning (främst i lägenheter). Har svårt att tänka mig att någon skulle tända på dessa boenden men man kanske skulle vara mer noggrann med att kolla elen för där finns en stor bov och vad jag förstår så är väl inte alla byggnader av yngre datum. Tycker nog man ska vara försiktig med uttalanden att det skulle vara anlagt för det är ju i sig en allvarlig anklagelse.

   1. Det sker per automatik när man inte hittar brandorsaken , det gjorde man också i branden i mosken i Eskilstuna där det visade sig att de själva hade orsakat den , rätt skall vara rätt.

   2. De gör de alltid. Det gör de med alla byggnader som av någon anledning börjar brinna utan någon direkt given orsak, t.o.m villor. Samma om de hittar någon död där dödsorsak inte är direkt uppenbar. Då inleder de mordundersökning. Det går alltså inte att ta polisens kategorisering av undersökning som en "hint" av vad som hänt eller kan ligga bakom.

    1. Vid ett av de flyktingboenden som utsatts för skadegörelse hittades en brandbomb. Vid ett annat hittade soppåsar med brandfarlig vätska. Vid ett hade någon skjutit sönder däcken på en buss. Det är inte olyckshändelser. Sedan ska det också sägas i något fall säger polisen att det inte vara en anlagd brand.

   3. Lite väl många bränder på kort tid för att det ska vara en slump håller jag allt med om Men med moskebranden i eskilstuna i färskt minne kanske du inte vara för stor i orden ströman . Givetvis är ett antal av bränderna anlagda på flit av ev högerextremister men även försäkringsbedrägerier , pojkstreck och nån som bor i närområdet till nån lokal som skall bli flyktingboende men vi kanske skulle ta och låta polisen sköta jobbet med att ta reda på vilka som är skyldiga.

    1. Nu var det ju inte bara moskén i Eskilstuna som brann. Och notera att bränderna hyllades i kommentarsfälten på rasistiska hemsidor.

   4. Just det Ströman, misstanke, det är innebörden av det ordet man ska vara försiktig med. Ibland är du lite snabb att försöka dra slutsatser som du tycker att du har belägg för. Vänta tills du har lite mer kött på benen. Tills polisen har utredningen klar och lagfört någon. I dagsläget behöver vi inte mer indicier, det är nog med elände ändå, inte minst för flyende människor. Så vad du tror kan du nog lämna därhän ett tag…Varför inte använda krafterna till att hjälpa i stället, det skulle jag göra om jag hade krafter och kunskap till det.

    1. Jag behöver inte titta i någon polisutredning för att se att SD-vänliga diskussionsgrupper hyllar bränderna. Jag kan också konstatera att en brandbomb och sönderskjutna däck på en buss inte var olyckor.

 4. 10 bränder är alldeles för många, men samhället reagerar dock snabbt och nu ska polis eller väktare börja bevaka boenden för att få stopp på denna trend. I de 4 fall av misstänkt mordbrand får vi hoppas att man finner eventuella gärningsmän. Goda nyheter är att man redan har fällt en person för en av de tidigare brändena på ett asylboende i norra Sverige. I just det fallet var det internt bråk på boendet som föranledde en boende att tutta på.

  I perspektiv kan t.ex. nämnas att det är också många skolor som brinner i Sverige (drygt 400 skolor brinner varje år.) Det är också många bilar som brinner (drygt 1000 bilar brinner varje år.)

  1. Det handlar om 15 eller 16 bränder hittills i år. I något eller ett par av de fallen har polisen konstaterat att det inte är en anlagd brand.

 5. Det verkar som om vi lever i ett kallt samhälle idag eftersom bilar och byggnader eldas upp med jämna mellanrum !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *