Läkaren som flyr från Ungern till Örebro

Efter årsskiftet börjar  Bernard Beres sin tjänst som narkosläkare i Örebro. Ekot har gjort ett inslag om honom. Han är en av många som flyttar från Ungern. Det finns flera olika faktorer bakom  det, till exempel ekonomi. Men även sådana saker som korruptionen och den ungerska regimens vanstyre påverkar.

Enligt en artikel i The Economist är Ungern det land i Europa som har störst behov av invandring, för att klara de demografiska förändringarna. Ungerns befolkning minskar, inte minst välutbildade människor lämnar landet.

Ungern är fortfarande en demokrati. Men landets premiärminister Viktor Orban har inte gjort någon hemlighet av att han ser länder som Ryssland, Turkiet och Kina som föregångare. Inget av de tre länderna uppfyller EU:s krav när det gäller rättsstat och mänskliga rättigheter.   Viktor Orban försöker utforma finurliga skatteregler som missgynnar just oberoende medier. Och korruptionen äter sig in i exempelvis sjukvården. Om du vill ha bra vård är det bäst att ha med sig lite extra pengar för att ge till läkaren.

Auktoritärt styre och korruption hör ofta ihop. I ett samhälle där det är ett icke önskvärt beteende att granska makten, så breder korruptionen ut sig.

Sådana faktorer leder till att Bernard Beres lämnar Ungern och börjar arbeta på Universitetssjukhuset i Örebro.

Ekots artikel kan du läsa här.

Publicerat av

15 reaktioner till “Läkaren som flyr från Ungern till Örebro”

 1. Sverige är ingen demokrati längre. Sverige är en demokratur. Och hur tror du korruptionen kommer att se ut här när klansamhällena breder ut sig i kommun och landsting?

  1. Sverige är ett av världens minst korrupta länder. I Ungern breder korruptionen ut sig. Och regimen försöker tysta oppositionella medier.

 2. Ungern kan beskrivas som landet som tar hand om den egna befolkingen. Välfärden som skapats genom åren står skattebetalarna bakom. Denna är tänkt att även invånarna skall utnyttja. Det pågår heller inget befolkningsutbyte i det landet där landets skattebetalare tvingas försörja miljontalsmänniskor. I sverige beräknas det komma 150'000 personer i år. Sedan tillkommer anhörighetsinvandringen så totalt många många fler.

  Just när du läser detta så skapas massvis med nya problem i samhället som går att relatera till massinvandringen.Igår meddelades det att det blir dyrare att gå till tandläkaren men självklart inte för alla. Ju mindre du gjort för landet ju mindre kostar det hos tandläkaren.

  1. Ungern är landet som försöker tysta obehagliga medier. Och det är landet där du förväntas betala mutor för att få läkarvård.

   1. Sverige om nåt land, tystar obehagliga medier.
    Sverige är hittills kanske ett av de minst korrupta länderna. Kan det inte få fortsätta vara det? Vi är så fruktansvärt naiva i det här landet.

     1. De medier och personer som osminkat skriver sanningen, som inte bedriver samma propaganda som du.
      Hur? Genom att anklaga oliktänkande för Rasist/Nazist osv.

     2. Är de rasistiska så tänker jag anklaga dem för att vara rasistiska. Du har en helt förvriden bild av yttrandefriheten. Du menar alltså att de rasistiska nyhetssajterna (många av dem är rasistiska även enligt SD:s officiella talespersoner) har rätt att stå oemotsagda. Det var en märklig uppfattning om yttrandefrihet!

 3. Inget land i världen behöver en invandring av oanställbara människor för att "klara de demografiska förändringarna.". Exempelvis så är ju andelen läkare som kommer till Sverige från exempelvis Syrien så låg att det istället ger en större läkarbrist

 4. Det är lite intressant att just länder som har de demografiska problem som Ungern har ofta är mest benägna att slå in på en konservativ och regressiv linje. Främlingsfientlighet, homofobi och allmänt repressiv politik verkar vara en "normal" reaktion på lågt barnafödande. Det är som om någon sorts medeltida mekanism aktiveras: istället för att försöka utveckla samhället spinner man liksom in det i en kokong av värdekonservatism, nationalchauvinism och rashygien.

 5. Vad du klankar ner på Ungern hela tiden.

  Det faktum att Ungern har tagit emot flest invandrare av alla länder i flera år kommer sällan fram. (Ja, bortsett från Sverige så klart, som tagit emot ca 3 ggr så många.)

  1. Ja jag klankar ner på Ungern. Ett land som hyllar en politiker som förde landet in i kriget på Nazitysklands sida och dessutom införde antisemitiska lagar. Ja, jag klankar gärna ner på sådana länder.

 6. Snälla Ströman. TROLLHÄTTAN! Nu har det hänt igen. Kaos i landet nu och ännu mer i framtiden.
  Spelar egentligen ingen roll om det är 5-600 000 invandrare som vi ska ta emot på några år…det kunde lika gärna vara 5-600 000 svenskar. Det hade blivit kaos då också. Det handlar inte om rasism utan att det inte fungerar att ta emot så mycket människor på kort tid. Jobb, bostäder, infrastruktur, sjukhus, skolor, förskolor mm mm. Ja säg själv hur det ska gå till. Nu får det snart räcka med ditt pinsamma snack.

 7. Internet har både för- och nackdelar. Det sämsta med nätet är att hat i olika former får frodas fritt, många gånger i yttrandefrihetens
  namn.
  Ungern är ett exempel på ett europeiskt land, likt Turkiet, som borde ha en rejäl lektion i historia och demokratiutveckling.
  Att Ungern fortsätter sin självständiga roll
  som nästan diktatur beror mycket på dess indirekta stöttning från USA. Men vill ogärna bli av med de flygbaser som nu sköts av ungrarna för USA:s räkning.

  Bortsett från det tycker jag att Bulgarien, Rumänien och Ungern mentalt är kvar i gammalt Warzawapakts tänkande.

  Det är inte helt smärtfritt att låta EU utvidgas. Jag tror svenskt media har en viktig roll som utbildare för andra nationers
  media, speciellt i de länder jag nämnde tidigare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *