Även ensamma galningar verkar i ett politiskt sammanhang

Polisen betecknar nu dådet i Trollhättan som ett hatbrott. Mördaren har, enligt tidningen Expo, skrivit på nätet om det  ”det multikulturella helvetesprojektet” och om en  ”judisk mediekontroll i den västerländska civilisationen”. Polisen drar också slutsatsen att han valt ut just personer som såg ”utländska ut”.

Hade 21-åringen överlevt så hade vi fått en rättslig prövning. Han hade åtalats. Han hade fått yttra sig i en domstol. Nu finns det ingen att åtala. Det är en nackdel. Det innebär att utredningen inte blir lika grundlig. Polisens utredning kommer inte att prövas i domstol. Men det är viktigt att polisen ändå gör vad den kan för att få en så god bild som möjligt av vad som har hänt.

Men det är klart om du är lite knäpp – och dessutom tar till dig budskap om att ”landet är hotat”. Då kan steget vara kort till att också gå till våldsam attack mot utlänningar i största allmänhet. Det låter ju onekligen som ett äldelt mål att rädda landet från undergång. Terrorism har ofta karaktären av ”det går inte att göra en omelett utan att krossa några ägg”. De höga målen är så ädla att det är värt att offra människoliv. I diskussionsgrupper som står Sverigedemokraterna nära har det förekommit uppmuntrande tillrop till dem som bränner flyktingförläggningar och även tips om vilka vätskor som kan användas för detta.

En annan reflektion: Hur hade reaktionerna blivit om exakt samma dåd hade begåtts av en ”Ahmed”  eller en ”Mohammed”. Ja då hade det blivit ett ramaskri i ”alternativmedier”. Det hade beskrivits som ytterligare ett exempel på det förfall som Sverige befinner sig i på grund av invandringen.

Dådet i Trollhättan ska beskrivas för vad det är: Ett terroristdåd. Och det är inte första gången. På 90-talet härjade ”lasermannen”. Han sköt elva personer, varav en dog. 2012 dömdes Peter Mangs för två mord, fyra mordförsök och tre fall av olaga hot.

Publicerat av

15 reaktioner till “Även ensamma galningar verkar i ett politiskt sammanhang”

 1. I motsats till de andra nämnda exemplen är förövaren denna gång död, så möjligen blir det svårare att bilda sig en uppfattning om bakgrunden och fastslå en gärningsmannaprofil. Men det som hittills sticker ut är just hur lite 21-åringen verkar sticka ut. Måhända var han en tillbakadragen ensling, men ändå till synes väldigt långt från det trasiga utanförskap som bland annat Mangs uppvisade. Helt enkelt en vanlig ung svensk man med hyggligt ordnade förhållanden, fast med högerextrema åsikter. Kanske lyckas någon kartlägga någonting helt annat, men om inte har vi just sett en terrorist som skrämmande många människor kan liknas vid.

 2. Hehe, du lyckades allt att få med SD på ett hörn här med. Inte illa minsann. Den sorgliga sanningen är nog dock så att den typ av flyktingvåg vi nu ser föder denna typ av händelser. Världen över. Så visst har alternativmedierna rätt, detta är ett exempel på vad som händer på grund av invandringen. Alternativmedia är oftast mer klarsynta än gammelmedia, sorgligt nog. När du nämnde terroristdåd "glömde" du visst avsiktiligt händelsen i Stockholm för några år sedan. Lite typiskt dig får man nog säga

 3. Försök inte Ströman det har redan hänt!
  Vi såg hur det blev när IKEA-morden inträffade!
  Inte reste statsministern till Västerås då och medias bevakning tystnade väldigt snabbt.
  Man gick inte ens ut med namn eller Facebookutdrag.
  Men det är klart det är skillnad på folk och folk och vissa saker får man inte tala om!

 4. Det är skönt att det inte var en jihadist som utförde galenskapen med tanke på hur det hade sett ut på FB och alternativmedia. Nu kunde vi ju avfärda att detta var ett dåd av en invandrare ganska snabbt i och med att vår statsminister genast började färdas mot platsen.

 5. Alla människor verkar, bor och lever i ett politiskt sammanhang.
  Politik, och särskilt politiker i hög ställning, är de som styr i vilken riktning samhället går och hur samhället ska se ut.

  Hatbrott är när man riktar våld eller hot mot människor som inte tillhör de man känner gemenskap med eller har liknande åsikter som.
  Ett hatbrott var därför morden på IKEA.
  Ett ohyggligt försök till hatbrott var självmordsbombarens sprängning i Stockholm för några år sedan.
  Andra hatbrott som av någon anledning inte klassas som sådana är alla våldsdåd med mord, skjutningar, knivskärningar och extrem misshandel som ofta förekommer numera.
  De riktas mot "andra" och därför är offret sällan från samma grupp eller har samma etnicitet som gärningsmännen.
  Samma mönster gäller kraftig misshandel av flera mot en eller ett fåtal, kallat rån eller stöld ibland, överfallsvåldtäkter och även ofta då en person rånar eller misshandlar någon annan.
  Man ger sig inte på någon av de "egna" utan någon man känner mindre, liten eller ingen samhörighet med.

  Vi har många olika grupper som inte känner samhörighet med varandra i Sverige.
  Och en kraftig segregation som knappast minskar.
  Det skapar i sig ingen trygghet för någon.

 6. Håller fullständigt med om att detta var ett terroristdåd och fullständigt oacceptabelt… men varför blundar du? För inte valde du väl att referera till dödsskjutningen på IKEA i Västerås som ett terroristdåd – vilket det ju faktiskt också var?

 7. Tycker att det är konstigt att när det är en svensk man som begår brottet så åker stadsministern till Trollhättan och det blir ett väldigt skrivande om "rasism" och "hatbrott" men när en eritreansk man går in på Ikea och kallblodigt mördar två personer för att "dom såg svenska ut" så är det en ensam galning som enligt media vi nästan ska tycka synd om.

  1. Åtalet mot den eritreanske mannen finns nu tillgängligt. Det finns inget som tyder på att det var ett politiskt dåd, till skillnad från Trollhättan. Men visst, vi får se om det kommer fram något annat under rättegången.

 8. När det gäller just Stockholmsbombaren minns jag en rätt festlig detalj. I det längsta, flera veckor, hävdade Ströman envist, mot bättre vetande, att det endast var en ensam persons gärning. Inga kopplingar till något religiöst eller annat. En ensam galning hette det. Så Ströman är inte ett jävla dugg bättre än de alternativmedia han saggar över. En ynkedom till ledarskribent, det måste sägas!!

  1. Jag har utgått från vad de rättsvårdande myndigheterna har kommit fram till. Och de har inte ändrat sig efter Uppdrag granskning.

 9. Ja du Ströman vad det skulle stått i statsunderstödda media om gärningsmannen hetat MOHAMMED det vet vi då hade det stått en
  (Svensk) man.Varför skriver du inte om Ikeamördaren att det är hatbrott,han lär ju själv ha sagt att han valde sina offer efter att de såg
  svenska ut.Hur många procent bleka Svenskar är det som eldar bilar och skolor i landet,är inte det hatbrott?Hur många bleka Svenskar begår gruppvåldtäkter,åldringsrån och kastar sten på Polis,brandkår o ambulans när de sköter sitt jobb?En sak till skulle
  du kunna röra dej fritt i Vivalla på kvällar o nätter?SNÄLLA SÖTA STRÖMAN svara mej ärligt…

  1. Det finns inget som tyder på att Ikea-morden var politiskt. Om mördaren hetat Mohammed? Ja, jag kommer inte ihåg vad mördarna som attackerade en satirtidning i Paris hette. Men det var utan tvekan ett terrordåd.

 10. Men nu har ju redan det omvända skett. Det var en utländsk person som dödade två svenskar på IKEA i Västerås.
  De dödades just för att de såg svenska ut.
  Men då var det en ensam galning enligt medierna. Inte hatbrott, terrorism eller annat.

  Allt beror ju på hur man ser det
  Ena dagen terrorism nästa dag frihetshjälte. Se bara på Nelson Mandela.
  Gränsen är ganska tunn ibland.

  Varför räknas bara vissa som terrorister? Är det när utländska personer blir mördade?
  Vad hände med Hagamannen? Det var väl terror om något?

  Frågan är varför tokstollar får gå lösa i samhället. Varför har vi inte en fungerande sjukvård?

  1. Av det jag kan läsa mig till framstår Ikea-mördaren mer som en knäppgök som hade fått för sig att mörda två personer. Terrorist för mig är när en person använder våld i politiskt syfte. Jag har svårt att se något sådant syfte med Ikea-morden. Men vi får se om det kommer fram något under rättegången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *