Kristdemokraterna – Alliansens mest ansvarslösa parti

I dagens Expressen sågas Kristdemokraterna av Gunnar Wetterberg, historiker och tidigare samhällspolitisk chef på Saco. Kristdemokraterna var drivande bakom att avskaffa fastighetsskatten. Den ersattes av en avgift. Många var upprörda över fastighetsskatten. Men samtidigt så är skatt på fastigheter ett smart sätt att dra in pengar till staten. Det hade till exempel varit bättre att sänka skatten på arbete eller avskaffa värnskatten, om vi skulle ta bort skadliga skatter.

Effekten av den borttagna fastighetsskatten beskrivs så här av Gunnar Wetterberg:

Det var tändvätskan till den pågående bostadsprisstegringen. Varje tusenlapp i undansluppen fastighetsskatt går att översätta till 50 000 kronor i lån, om räntan är två procent.”

Avskaffandet av fastighetsskatten har alltså bidragit till att blåsa upp bostadspriserna. Fanns det problem med fastighetsskatten? Absolut! Men att avskaffa den var direkt skadligt.

Hela Gunnar Wetterbergs artikel kan du läsa här.

Publicerat av

7 reaktioner till “Kristdemokraterna – Alliansens mest ansvarslösa parti”

 1. Men man kallar det fastighetsavgift , pengar som tydligen kommunen får så någon lindring för fastighetsägarna blev inte de påstådda slopade fastighetsskatten. En normalvillaägare betalar ca 6000 kr per år i fastighetsavgift. Jag vet eftersom jag själv betalar det…..

  1. Jag var själv villaägare när reformen genomfördes. Och för mig blev det – vad jag kan minnas i alla fall – ingen större skillnad. Men för många villaägare blev det stor skillnad.

 2. Men är då inte övriga allianspartier medskyldiga? De andra tre insåg hur tokigt det var, men suget efter att regera var större. Så man godtog KDs krav i åtta år. Varför drog inte Reinfeldt näven i bordet, eller Borg? Jo, de var rädda att mista KD och därmed makten. Kalla det alliansens ansvarslösa politik istället, det är mer rättvisande!

  1. När det gäller avskaffandet av fastighetsskatten är alla allianspartier medskyldiga. Det var ansvarslöst att gå med på att enbart avskaffa fastighetsskatten. Det hade varit mer ansvarsfullt – och mer logiskt – om de hade kombinerat ett avskaffande av fastighetsskatten med att trappa ner ränteavdragen.

 3. Å fasen, är det så HÄR som fastighetsskattefrågan kommer att processas inom borgerligheten? Man skyller reformen på Kristdemokraterna!? Ja, det är visserligen sant att det var de som drev på mest, men övriga allianspartier kommer knappast att kunna frikänna sig från ansvar. Fast direkt skadlig var reformen verkligen, så att låta KD:isarna löpa gatlopp är kanske nödvändigt för att kunna ändra på den.

 4. Kristdemokraterna – Alliansens mest ansvarstagande parti. Enligt mig.

  De tog ansvar för demokratin för oss alla.
  DÖ var en klar och övertydlig demokratibegränsning.
  Jag gillar inte "Alliansen" som begrepp, eller deras enskilda och närmast enade partier.
  Men KD:s interndemokratin ska ha en eloge.

  Man kan tycka vad man vill om fastighetsskatten.
  Lite svårt att förstå att staten skulle ta en rejäl summa varje år på ett hus eller en fastighet under hela dess livslängd var det ändå.
  När ett hus eller fasthet byggs betalas moms på allt, material och arbete. Det får staten.
  Moms på allt i samband med underhåll blir det också under åren. Det räcker.
  Att under kanske 100 år eller längre ta stora pengar från de som bor i huset till staten är fel.
  Kommunerna behöver pengarna bättre då ledningar och gator som måste nå fastigheten faktiskt slits och måste underhållas.

  1. I en mer globaliserad värld bör staten drar in mer pengar på sådant som inte rör sig, typ fastighetsskatten. Staten ska också försöka dra in pengar på ett sådant sätt att det inte skadar ekonomin, till exempel undvika att ta ut alltför mycket skatt på arbete – och gärna straffbeskatta sådant som är skadlig för miljö och hälsa (koldioxid, tobak, alkohol). Den säger nej till fastighetsskatt borde också peka ut annat som staten i så fall ska dra in pengar på. Fastighetsskatten är en av de minst skadliga skatterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *