Priset för att flyga till Köpenhamn – rimligt trots allt

Jag gillar att resa. Så jag tycker det är riktigt kul att vi nu har en flyglinje från Örebro till Köpenhamn. Men är priserna rimliga? Jag har gjort en jämförelse. Säg att du vill åka till Köpenhamn den 18 november och vill åka hem den 20 november. Då kostar den billigaste tur och returbiljetten med flyg 1 691 kronor. Om jag bokar en tågbiljett Örebro-Köpenhamn exakt samma dagar, så är det billigaste alternativ jag hittar i dag 1 010 kronor. Prisskillnad: 681 kronor. I det perspektivet är det inte ett orimligt högt pris för att åka till Köpenhamn med flyg – när du kan kliva av planet efter  en timma.

Då och då flyger jag i tjänsten till Bryssel. Då är alternativen antingen att flyga från Arlanda eller från Örebro (med byte i Köpenhamn). Om vi utgår från samma dagar får jag ett lägsta pris från Örebro till Bryssel på 2 636 kronor till tur och retur. Fast från Arlanda kommer jag undan med 914 kronor. Fast då kostar det ungefär 500 kronor med tåg eller tåg/buss för att jag ska ta mig till Arlanda från Örebro. Och skulle jag välja det svindyra tåget Arlanda Express, så blir det ytterligare några hundralappar.

Nu blir det nog Arlanda för min del i alla fall. Kruxet är att jag ofta reser hem en lördag. Och då finns det ingen flygförbindelse mellan Örebro och Köpenhamn. Så det blir nog Arlanda även framöver, för de resorna.

 

 

Publicerat av

8 reaktioner till “Priset för att flyga till Köpenhamn – rimligt trots allt”

  1. Problemet är väl att ganska många tjänsteresande kommer att resonera exakt så där (sista stycket). Och till slut återstår bara ovanligt flitiga Köpenhamnsresenärer, hur många de nu kan vara i våra trakter.

  2. Vad skulle folk i gemen ha för intresse av att veta att du reser till Bryssel ibland? Finns det ett allmänt intresse av att få veta det, tror du Lars?

  3. Särskilt klimatsmart är det helt klart inte, men sånt talar vi visst bara om när det inte gäller oss själva!

  4. Jämförelsen med SJ:s priser blir lite orättvis; med tanke på hur de prissätter sina biljetter som ni skrev om här om dagen. Jag kommer dock säkert att utnyttja flyget då jag besöker Malmö några gånger per år och har svårt att planera resorna de tre månader i förväg som SJ vill. Så för mig blir det som du skriver Lars; inte stor prisskillnad men väldigt stor vinst i tid.

    1. Miljömässigt är tåg att föredra. Men ska du resa en längre sträcka är tåget inte realistiskt. Om vi fick en mer EU-gemensam standard på spår, elsystem med mera, skulle det gå att åka snabbtåg till exempelvis Bryssel (dit jag åker då och då). Men senast jag kollade vill jag minnas att en tågresa till Bryssel skulle ta ungefär ett dygn.

  5. Du kunde väll tala om vad en flyg resa kostar .Att du reser till Bryssel då och då väll inte intressant .Tro läsarna är mer intresserade av priset .Än att du åker till Bryssel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *