Det var då själva … Ska EU-kommissionen sabba vår flygförbindelse?

Jag hörde också till dem som tyckte att det var kul att Estonian Airways skulle öppna en flygförbindelse mellan Örebro och Köpenhamn. Men så hotas Estonian air av konkurs. Och den som hotar projektet är EU-kommissionen. Ska vi börja svära över EU nu?

Nej, det tycker jag inte alls.

Den 4 februari meddelade EU-kommissionen att den tänker inleda en granskning av just Estonian air. Det handlar om otillåtet statsstöd. Flygbolag har av tradition varit nationella klenoder. Men på en avreglerad flygmarknad är det rimligt att någon håller koll på att stater inte klampar in och subventionerar nationella flygbolag på ett sätt så att det snedvrider konkurrensen. I juni 2013 meddelade Estland till EU-kommissionen att den estniska staten går in med ett kapital på 40,7 miljoner euro för att hålla liv i bolaget.

Det kan vara okej att ge statligt stöd till ett flygbolag, men det får inte gå hur långt som helst. En grundregel är att ett bolag kan få statligt stöd högst en gång under en tioårsperiod. Kommissionen misstänker att det har gjorts flera transaktioner som utgör statligt stöd till Estonian air de gångna åren.

Någon gång nästa månad kommer kommissionen med sitt avgörande.

Nu finns det tydligen en reservplan där estniska staten omedelbart startar ett nytt flygbolag -och under övergångstiden ska slovenska Adria Airways i så fall flyga mellan Örebro och Köpenhamn. Men statsstödsreglerna gäller även för nybildade bolag.

Publicerat av

5 reaktioner till “Det var då själva … Ska EU-kommissionen sabba vår flygförbindelse?”

  1. Bryr mig inte om EU alls, dom får göra vad dom vill!
    Hittar EU på någonting så bojkottar jag det genast.

  2. Du kan ju börja svära över EU nu, många har svurit över EU sedan 1/1 1995. Bättre sent än aldrig, Lars det är aldrig försent att tänka om och tänka rätt.

  3. Nej inte kan väl EU det allra heligaste för nästan alla människor göra något så illa som att lägga ner en flyglinje ! Känns fortfarande skönt att man inte röstade för ett EU medlemskap när det begav sig och inte är beroende av att flyga.

  4. Nej inte kan väl EU det allra heligaste för nästan alla människor göra något så illa som att lägga ner en flyglinje ! Känns fortfarande skönt att man inte röstade för ett EU medlemskap när det begav sig och inte är beroende av att flyga.

    1. Mycket kan sägas om EU. Men jag har inte träffat en enda människa som betraktar EU som det allra heligaste.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *