Glädjande att Raif Badawi får Sacharovpriset

Den saudiska bloggaren Raif Badawi får Sacharovpriset, som delas ut av EU-parlamentet. Han har dömts till tio års fängelse och 1 000 piskrapp av en domstol i Saudiarabien. Det är säkert att han skulle överleva 1000 piskrapp. Hans ”brott” är att han startat en liberal blogg, som bryter mot den åsiktskorridor som den saudiska regimen föreskriver.

Någon gång kallade Carl Bildt Saudiarabien för ett ”familjeföretag”. En mer korrekt beskrivning är familjediktatur. Det är den kungliga familjen som styr landet. Och den styr landet enligt reaktionära normer som faktiskt har vissa likheter med Islamiska staten.

Men Saudiarabien är en ”västvänlig” diktatur. USA säljer militär utrustning till landet för mångmiljardbelopp. Även Sverige har som bekant sålt vapen till landet. Det fanns även planer på att Sverige skulle hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik.

Hade svenska staten delat ut pris till Raif Badawi så kanske Saudiarabien hade reagerat med hemrest ambassadör och indragna visum för svenska affärsmän. Men nu var det EU-parlamentet. Då blir det svårare för Saudiarabien att agera. Och förhoppningsvis är priset en tillräckligt skarp markering för att Raif Badawi ska slippa fler piskstraff. Och de länder som gör luckrativa affärer med Saudiarabien bör inte missa något tillfälle att kräva hans frigivning.

Den amerikanska organisationen Freedom House som bedömer friheten i olika länder anser att Saudiarabien hör till de värsta bland de värsta.

 

Publicerat av

4 reaktioner till “Glädjande att Raif Badawi får Sacharovpriset”

 1. Nja, familjeföretaget i Saudi, som den lismande lille Carl så rart uttryckte det, sitter liksom på olja. En väääldig massa olja. Så vad EU anser eller delar ut för priser lär betyda otroligt lite, som en piss i Siljan så att säga. Cash is King, det borde väl du veta!?

 2. Man önskar att de istället skulle ägna tid och energi åt att hjälpa sina sunnimuslimska bröder i Syrien. Låg begåvning o sjuk kultur är, i kombination med kapitalstyrka, det största hotet mot en demokratisk utveckling. Islam och demokrati är för övrigt en omöjlig ekvation. Ni som mot förmodan ifrågasätter ett sådant påstående rekommenderas läsa Koranen. Dessvärre gör den sig bäst på arabiska.

  1. Jag läser Koranen regelbundet. Låg begåvning? Nej, Saudiarabien satsar stort på universitetsutbildning. Och majoriteten av dem som går på universiteten är kvinnor. Min slutsats är att den kungliga diktaturen i längden blir ett ohållbart styrelseskick.

 3. Håller med -alltid något. Det är en stor olycka att detta vidriga land o familjediktatur ska vara så attraktivt
  som "kund" för så många verksamheter i väst. Det låga oljepriset fn hotar landet – fortsatt lågt o enligt experter konkurs om fem år. Vad för alternativ inkomstkälla? Ökensand ?
  En granne Qatar – varför inte massiv kritik mor Q – även där en sorts familjediktatur emirer och sponsor av Hamas o Muslimska Brödraskapet, rättssystem är muslimska sharialagar, som har varit skickliga att sälja in sig på väst med alla dessa idrottsevenemang -alltid något på gång , och främsta meriten är fotbolls VM 2022, vilket aldrig borde få äga rum -total bojkott!!
  Hur kan man överhuvudtaget resa dit från väst – aldrig. Flygbolaget Qatar Airways rankat högt i världen men har en vidrig personalpolitik som Sv.Dagbladet skrivit om förra året för att inte tala om dessa arenabyggen med gästarbetare och ders villkor -som äntligen uppmärksammats internationellt.
  Qatar lär också ligga bakom Paris Saint Germaine PSG (inte 100 säker men ganska) men klubbdirektören har ju ett namn som klingar. Qatar Airways huvudsponsor till FC Barcelona av dräkten att döma – motbjudande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *