Hallå alla som kallar sig "kristna"!

Jag skriver det här på flygplatsen i Bryssel. Jag brukar alltid sova över på samma vandrarhem i Bryssel. Jag har naturligtvis noterat att det bor många invandrare i området. Jag  har bland  annat hittat en favoritfrisör. På den salongen  talar folk i huvudsak  arabiska. Men först igår kväll såg jag att det område jag  bor i ligger i eller alldeles i utkanten av Molenbeek, den kommun i Bryssel som blivit  så uppmärksammad efter terrordåden i Paris.

Jag känner mig i varje fall lika säker där som någon annanstans  i Bryssel.

Men det jag funderar över nu är hur  människor  som säger sig stå för kristna  värden kan  agera så fientligt mot flyktingar. Någon skrev på Twitter att om Jesusbarnet hade kommit till Danmark så hade den danska regeringen beslagtagit de tre vise männens gåvor. Hade exakt  samma sak  berättats i Bibeln hade vi sett det hela som ett barbari  – sådant som kunde inträffa för 2000 år sedan eller så. Men det inträffar i dag – i ett av våra grannländer.

Om Jesus  skulle finnas bland de asylsökande som kommer över Öresund  så hade han nog  kunnat ta sig till Sverige under julhelgen. Men hade han kommit efter den  4 januari så hade det blivit tvärstopp. Vi kan utgå från att den romerska ockupationsmyndigheten inte hade varit särskilt intresserad av att ge den unge predikanten några id-handlingar. Han stod för en ny och uppstudsig lära. Hans anhängare bildade något som på den tiden måste ha betraktats som en liten obskyr religiös sekt. Den skulle visserligen senare växa till att bli den  största världsreligionen.

Som kristen anser jag att vi då och då ska fråga oss: Vad hade Jesus gjort? Vilka kristna värden står vi för om vi stänger Europas gränser mot  flyktingar?

Den europeiska ledare  som åtminstone i någon mån kan  vara stolt över att kalla sig ”kristdemokrat” är Angela Merkel. De andra är jag inte särskilt imponerad av. Inte heller de svenska kristdemokraterna har någon anledning  att känna sig stolta, utom möjligen för enskilda medlemmar och förtroendevalda, typ Lennart Bondeson i Örebro. Han har stridit för flyktingar – även när det varit obekvämt.

 

 

Publicerat av

Lars Ströman

34 reaktioner till “Hallå alla som kallar sig "kristna"!”

  1. Jesus konfronterades i hög grad med utanförskap och ekonomi. Givetvis inte med samma förutsättningar som i dag. Om det är någon skillnad så är det att vi har flera gånger bättre förutsättningar än de som gällde för 2 000 år sedan. Även Jesus själv var politisk flykting. Hans familj fick fly till Egypten.

 1. "Men det jag funderar över nu är hur människor som säger sig stå för kristna värden kan agera så fientligt mot flyktingar. "

  Enkelt att förklara, eget kött och blod är viktigare än människor från andra sidan jorden.

  Tur jag inte är släkt med dig med dina värderingar

 2. Ja det är bra att kunna känna sig lika trygg och säker precis överallt, något för de människor som av någon märklig anledning då och då på olika sätt råkar illa ut i vår trygga värld att tänka på ! Naturligtvis får eller skulle inte någon idag komma på tanken att peka ut vissa områden i Sverige eller någon annanstans som mer otrygga även om det bevisligen skulle vara 100% sant, nej då trampar man någon på tårna som genast känner sig utpekad. Kristna värden, finns det verkligen några sådana i Sverige av idag ? Tveksamt.

 3. Man kan vara "kristen" och samtidigt realist. Var ska alla dessa flyktingar bo, vi kan inte som Jesus trolla!? Man måste ju även se till hur flyktingarna blir behandlade av vissa personer med vissa ideologier, vilket på intet vis är flyktingarnas fel! Men om fler och fler "svenskar" (inte bara svenskar, detta "fenomen" finns överallt i Europa!) får det sämre och sämre p.g.a. vissa indragningar, höjda skatter, höjda tandvårdstaxor m.m. så vänds ilska och frustration mot dem som det, antagligen, är lättast att "hata". Politikerna måste inse detta innan nått värre händer än nerbrända tomma flyktingboenden.

  1. Ungefär 95 procent av dem som beviljades asyl av Migrationsverket under 2014 och de första tio månaderna 2015 hade skyddsskäl enligt Migrationsverket. Sedan är det också en ganska stor grupp som får nej. Men om vi utgår från att de har skyddsskäl. Då ska vi titta på: Vad händer med den asylsökande om vi hindrar personen från att söka asyl. Vad leder det till om land efter land stänger sina gränsser? Ur den asylsökandes synpunkt kan tältläger i Sverige vara ett bättre alternativ än krig i Syrien.

 4. Har du själv gjort någon god gärning i samband med flyktingströmmen…du borde ju rimligen ha någon hemma hos dig.
  Gärna ett svar Herr Ströman.

 5. Religion = Hyckleri och fö[email protected] plåga.

  Alla som kallar sig religiösa gömmer sig bakom något människofientligt.

  Allah
  Jesus
  Hitler
  Stalin
  Med många mer,…

  Vilka har orsakat mest lidande?,..Människan själv i ovan nämndas namn månne?

 6. Så de som kallar sej "kristna" ska alltså vara mer som miljöpartister. Leva i en fantasibubbla och inte väga in jobbiga, verkliga fakta. Om de någonsin hamnar i regeringsställning och måste ta riktiga beslut, gråt då en skvätt och fördöm de beslut man just tog. Jesus och asylsökning är förresten en helt irrelevant analogi. Jesus kan ju enkelt undvika gränskontrollen på Öresundsbron genom att helt enkelt gå rakt över vattnet över till Sverige. Sparar då även broavgiften. Tåget kan han ju inte ta för en död person kan knappast ha giltiga ID-handlingar.

 7. Efter att polis och militär under ett par veckor gått från hus till hus och rensat upp I no go zonen Moleenbeek är det nog för tillfället ganska lungt där. Moolenbeek är känt för att vara ett mycket extremt våldsamt ställe. Att du tidigare har klarat dig helskinnad är nog bara med en stor klick tur!

  1. Jag har varit i Moolenbeck, tror jag, ett tiotal gånger under tre-fyra års tid. Jag har varit där på dagtid. Jag har gått genom området kring midnatt. Nej, jag har aldrig känt mig hotad. Dessutom så tror jag inte att ett av Bryssels riktigt stora vandrarhem hade legat där, om det hade varit ett så farligt område som du beskriver det som. Jag tror att jag har varit i Bryssel typ 50 gånger (tappade räkningen för flera år sedan). De gånger jag har varit utsatt för obehagligheter så har det varit i centrala Bryssel, inte i Moolenbeek.

 8. Ta en tripp förbi Syrien när du åker hem och gör lite nytta istället för att leka präktig i en obskyr lokaltidning som snart inte har några läsare. Vad Jesus hade gjort är för övrigt totalt ointressant – ställ dig istället frågan "Vad hade Gud fader gjort", i det släktförhållandet har Jesus noll och ingenting att komma med oavsett vad FNs barnkonvention säger om att ungar ska synas, höras och tas hänsyn till. Alla kristna vet vem som basar i himmelriket…

  (Men det är som alltid lika underhållande att höra en gammal kommunist prata kristendom. Vad var det förresten Mao brukade säga? *Game over och facepalm deluxe*)

 9. Men Ströman, det är väl inte de kristna värderingarna hos KD och andra som utgör det stora problemet. På kort och medellång sikt är det (S):s vägran att ompröva sin politik, som utgör det stora problemet. Vi släpper in folk i landet men stänger dörren till arbetsmarknaden. Det andra stora problemet på medellång och lång sikt är den uppväxande nya SD-eliten. Här kan vi utan vidare prata om rasism och nazism. En utveckling av Europa mot en tribalisering, som denna elit står för, utgör ett direkt hot mot Europa och freden. De hämtar sin näring från Ungern och uppträder belevat och sansat samt har höga utbildningar. .

  1. Jag håller delvis med dig. Men jag anser också att ett parti som KD borde fundera över vad Jesus stod för.

 10. Hej Lars!
  En reflektion; jag är kristen umgås med kristna, ateister och många andra. Jag har nyss sett på stan hur ett gäng medelålders män med kristen tro delat ut julklappar till stadens tiggare. Mina ateistiska vänner ser jag inte röken av i dessa sammanhang. Jag tror varenda frikyrka inSverige har ett stort engagemang kring flyktingar, sen tiotals år tillbaka. Man stöttar ger
  och ibland gömmer för myndigheterna. Gnäll inte på de kristna. De som stryper åt i Sverige är ju nu Löfven och miljöpartiet. Jag tvivlar på att de har en kristen bekännelse.

  1. Jag är själv kristen. Jag har vid några tillfällen skrivit om att just kristna organisationer gör väldigt mycket nytta. Men jag noterar också att den del av dem som nu vill svika dem som flyr säger sig stå för kristna värderingar. Avsikten var alltså inte att gnälla på alla kristna.

 11. Du är helt osannolik,tror du verkligen att dessa terrorister skulle bomba där de bor? Vi har inte stängt några gränser,vi har begränsat invandringen.Alla tycker det är rätt,även MP för att inte tala om alla röstande på S inom LO-kollektivet. Dessa som jävlas med asylboenden är extremister,men du räknar in oss alla som röstar på SD i denna grupp. Men du ser ju att även vår statsminister har varit naiv(omogen).Du blandar och ger för mycket,tycker jag. Du måste komma ner på jorden och inse att du haft fel hela tiden. Självklart är du godhjärtad,men det är även jag.

 12. Jag skulle tro att de här frågeställningarna placerar sig ganska högt inom både kristna och övriga rörelser just nu. Det är väl egentligen bara SD:are och andra fascister som njuter ohämmat av den pågående utvecklingen. Rent allmänt är det lite förvånande att mediarapporteringen handlar så lite om den alltmer utbredda splittringen. Man liksom nöjer sig med att beskriva MP:s ångetsladdade konvulsioner och sedan rapportera om opinionsmätningar som om de skulle visa någonting entydigt. I själva verket har Sverige aldrig varit så tudelat som nu. Oavsett om man är kristen, humanist, sosse eller liberal är det svårt att bortse från den känsla av värdegrundsmässig hemlöshet som breder ut sig.

  1. Måste börja bli lite jobbigt nu när det visar sig att fascisterna hade rätt?
   Varför skulle dom njuta, detta är ju deras mardröm, det var ju detta dom varnade för. Det var ju för att undvika detta dom haft förslag som bl.a. du JEO kallat fascistiska, rasistiska, nazistiska och som nu i nödens sista timmen genomförs av era egna partier med enda skillnaden att nu "måste" det göras annars … Ja vad händer annars?
   Kan inte du JEO förklara för oss andra vad som händer om flyktingstömmen fortsätter, vad händer med Sverige om det fortsätter komma 10 000 asylsökande per vecka år efter år?

   1. Nej, fascisterna har inte fått rätt bara för att panikslagna politiker kastar in desperata åtgärder som fascisterna gillar. Det återstår att se vilka konsekvenser åtgärderna får. Det enda jag är någorlunda säker på är att det här kommer att ihågkommas som den mest skamfyllda perioden i Sveriges historia. Det enda som skulle kunna vara värre är att sälla sig till dem som hävdar att det som pågår är rätt. Den skammen skulle jag aldrig överleva.

 13. Kristendommen har de senaste århundradena utvecklas från att ha varit krigiska korsfarare som åkt till det heliga landet och krigat för att behålla makten i den heliga staden Jerusalem, till att idag vara en religion anpassad till ett öppet, homogent och generöst samhälle. Vi i Sverige har kommit långt inom många områden, bl.a. jämnstäldhet, religionsfrihet och yttrandefrihet är för oss självklarheter allt detta har vi tack vare våra historia och våra i botten kristna värderingar

  Nu kommer säkert mothugg från storvetaren men det jag tycker är intressant och det som borde disskuteras mer är hur har Islam och muslimerna utvecklats under samma tid?

  1. Gå tillbaka till Kristendomens rötter och se hur Jesus agerade mot dem som exempelvis hade en annan religion, så får du se… Går vi tillbaka till Jesu lära så ser du en inställning till människor som jag anser att vi ska ta till oss-

   Makthavare som kallar sig kristna har långt in i vår tid ägnat sig åt massmord av en skala som är obegripligt omfattande. Hitler hade stöd av stora delar av ett religiöst etablissemang. Kung Leopold mördade sannolikt fler än tio miljoner människor i Kongo.

   Om du menar att kristna makthavare överlag skulle vara "snällare" än muslimska makthavare, så är det märkligt att det skulle ta cirka 2 000 år tills demokratin fick sitt genombrott i Europa. Och vi ser hur makthavare i exempelvis Polen och Ryssland använder Kristdendomen som ursäkt för att i varierande grad angripa det demokratiska styrelseskicket.

   1. Nej jag skrev om Sverige IDAG, inte Hitler han var inte svenska vad jag vet?
    Kung Leopold lever väl inte heller idag och Jesus var väl själv jude om jag inte har helt fel?

    Så jag ställer min fråga igen så får vi se:

    "Vi i Sverige har kommit långt inom många områden, bl.a. jämnstäldhet, religionsfrihet och yttrandefrihet är för oss självklarheter allt detta har vi tack vare våra historia och våra i botten kristna värderingar
    Nu kommer säkert mothugg från storvetaren men det jag tycker är intressant och det som borde disskuteras mer är hur har Islam och muslimerna utvecklats under samma tid?"

    1. Ja, men om kristna värderingar så överlägsna som du säger, så är det väl märkligt att demokratin inte slagit genom förrän i vår tid? Det är inte så enkelt att det handlar om "kristna värderingar". En marxist skulle antagligen säga att arbetarrörelsen hade ett avgörande inflytande. En nykterhetskämpe skulle peka på att nyktherhetsrörelsen var avgörande för demokratin. Och i Tunisien kan demokratikämpar faktiskt peka på att muslimska rörelser hade en roll i att landet i dag är arabvärldens första demokrati. Även det är naturligtvis en förenkling. Processerna är mer komplicerade än så.

     1. När har jag påstått att de kristna värderingarna är så överlägsna?
      Kamma dig, läs vad jag skriver och besvara gärna min fråga utan att vara spydig och lögnaktig!

     2. Okej, då kanske vi är överens. Jag tror man ska akta sig för att påstå att "kristna" värderingar eller "västerländska" värderingar är överlägsna. Historien visar att det inte är så. Däremot kan vi tydligt se att demokrati och mänskliga rättigheter har ett högt egenvärde, när det gäller att förebygga krig och konflikter. Det har så vitt jag vet bara hänt en gång i världshistorien att två demokratier har legat i krig med varandra. Churchill förklarade krig mot Finland 1941. Men det avlossades inte ett enda skott i "kriget" mellan Storbritannien och Finland.

 14. Dagens städpatrull I Bryssel gav 3 terror mistänkta I Molenbeek och 2 terror misstänkta från Laken, området bredvid. Kan synas harmlösa områden men jag kommer ihåg från ungefär ett år sen när polisen blev beskjutna från taken med automatvapen bara de visade sig där. Nu har Belgiska staten startat en operation städning I området Molenbeek eftersom man vet att många extrem Jihadister uppehåller sig där. Att det är extremt farliga områden är något som inrikesministern sagt själv.

  1. Jag har aldrig påstått att det är harmlösa områden. Men även i så kallade problemområden, så lever de allra flesta människor ett lugnt vardagsliv. Som sagt. Jag har vistats i detta område rätt många gånger nu – och olika tider på dygnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *