Dan-Åke Moberg kan mycket – men inte leda fullmäktige

Socialdemokraten Dan-Åke Moberg är en av Kumlas mest erfarna politiker. Det finns säkert uppdrag som passar honom. Men att leda kommunfullmäktige är inte ett av dem.

Nu har fem oppositionspartier i fullmäktige krävt att Dan-Åke Moberg kliver ner från jobbet som fullmäktiges ordförande. Att vara fullmäktiges ordförande är inte samma grej som att vara ordförande i exempelvis en nämnd. Även nämndordföranden tjänar på att ha oppositionens förtroende. Men om oppositionen inte litar på att fullmäktiges ordförande klarar sitt uppdrag, så är det värre.

Själva grejen med fullmäktiges ordförande är att han eller hon på ett opartiskt sätt ska leda debatterna. Han eller hon ska se till att partiföreträdare kommer till tals. Han eller hon ska skapa ett stämningsläge i fullmäktige där det är okej att gå upp och tala – även för nyblivna ledamöter som känner sig osäkra. Det har Dan-Åke Moberg inte klarat av.

Senast avbröt Dan-Åke Moberg en talare för att han ansåg det otillständigt att talaren citerade Wikipedian. Vilka fler källor anser han är en avvikelse från ämnet?

Det är klart att majoriteten i fullmäktige – Socialdemokraterna och Moderaterna – kan bestämma sig för att Dan-Åke Moberg ska sitta kvar. Det ligger i deras makt. Under den senaste incidenten fick Dan-Åke Mobergs partikamrat Katarina Hansson ingripa. Hon insåg det orimliga i hans tilltag. Tyvärr finns det mycket som talar för att det inte är sista gången.

Dan-Åke Moberg är en kunnig och erfaren politiker. Han kan vara en sylvass debattör. Han brinner för Kumla och för politiken. Det är goda egenskaper. Men det räcker inte för just det här uppdraget. Här gäller det att brinna även för motståndarens rätt att komma till tals.

 

Publicerat av

2 reaktioner till “Dan-Åke Moberg kan mycket – men inte leda fullmäktige”

  1. Det är väl såhär att S i Kumla har tunt med folk man kan, eller törs, sätta som KF:s ordförande. Dan-Åke Moberg har säkerligen gjort mycket för sin hemstad, men vem vågar säga till honom att det är dags?!
    Med andra ord; i brist på annan person får han sitta kvar. Vad sedan vän av ordning tycker om detta är en annan historia, och vad S tycker om oppositionen är lätt att sammanfatta i – . Så är den kommunpolitik man fört och för i Kumla! Tyvärr!!

    Frånsett denna lilla abrovinkel håller jag med dig Ströman i vad du skrivit.

  2. "Jag delar inte din åsikt men är beredd
    att dö för din rätt att uttrycka den"

    Voltaire i ett brev till le Riche, 6 februari 1770

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *