Dansk populism och ansvarslöshet

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: I sak delar jag den kritik mot ID-kravet som till exempel den danska regeringen har uttryckt. Men den den danska kritiken är samtidigt så falsk. Hade EU-länderna tagit ett gemensamt ansvar, så hade det inte blivit något ID-krav. Och Danmark är ett av de länder som stretat emot.

Nu säger Danmarks transportminister Hans Christian Schmidt att Sverige nu borde betala till det danska järnvägsbolaget DSB, för vad gränskontrollerna kostar. Jaha? Då förväntar jag mig att Danmark betalar för de kontroller som Turkish airlines tvingas göra, för att kolla att passagerare har visum till Danmark, exempelvis. Hans Christian Schmidt vet naturligtvis att hans krav är idiotiskt. Det är ett utspel riktat till dansk opinion. Sådan populism i ett allvarligt läge är både korkad och ansvarslös.

Publicerat av

12 reaktioner till “Dansk populism och ansvarslöshet”

 1. Sverige stänger, Danmark stänger, vad gör Tyskland?

  Finns fortfarande ingen som talat om vart gränsen gick för flyktingmottagande i Sverige men nu är gränsen nådd vid 163 000!?, Vilka pappskallar det sitter och försöker bestämma något!

  Vart ska nu alla ta vägen som fortfarande flyr eller dör på vägen?,…Sverige hade behövt stänga vid 100 000, sakligt och bestämt, sen kan man undra om inte det hade varit för många?

  Jag tror att det blir ett helvete rent ut sagt att hjälpa de som redan är i landet, vi kan inte erbjuda svensk standard utan måste backa ett århundrade och skapa fattigstuga och slavarbete om det ska fungera och gå runt, vi får helt enkelt börja om, skulle inte förvåna mig om vi till slut måste skicka ett större antal vidare till ett annat EU-land och då är frågan vem som hjälper Sverige?, Danmark?..Verkar inte så!

  Sverige har gjort bort sig, svenskar skäms för att vi inte gjort nog? Andra länder vill inte! Någon som tycker att det fungerar alls?,..detta med EU menar jag!

  Nu går regeringen emot hela svenska folket och inför ID-kontroller, varför då?,..kan vi inte ta emot 160 000 2016 också?,..isf varför?

  Kan vi inte ta emot 500 000 på 2år?

  Det finns ingen som kan eller vågar tala om vart gränsen går!

  Vi kan ta emot flera miljoner men då måste alla sänka sin standard men DÄR går gränsen hemma i soffan, dock fortfarande inte offentligt eller?

  Vem har nu valt ut att dessa flyktingar Sverige tagit emot hittills ska överleva på bekostnad av att andra som är på väg hit kanske dör?

  1. Okej, jag vet ju inte vad då ansåg bosnierna som kom hit på 90-talet. Men en sak vet jag: Det fanns ett antal debattörer redan då som ansåg att katastrofen var nära. Nu säger du alltså att vi kommer att tvingas backa ett århundrade. Okej, ska vi boka en tid för en kopp kaffe om tio år – eller om 20 år, så får vi se om dina farhågor stämmer. Jag tror inte det blir problemfritt. Men jag tror inte heller på dina teorier.

   Finns det någon gräns? Nej, faktiskt inte. Ett exempel: Om vårt östra grannland skulle råka riktigt illa ut kan det komma 200 000, 300 000 eller ännu fler på mycket kort tid. Ska vi sätta en gräns då? Mitt svar är nej.

   1. En mycket osmaklig kommentar Ströman !
    Som du mycket väl vet men alltid mörkar är endast en mindre del (ca 15%) av de som nu kommer till Sverige krigsflyktingar enl FN konventionen. Huvuddelen kommer från länder som inte är i krig t ex Afganistan och Somalia. De söker sig hit för ett bättre liv här än i hemländerna men de är inte krigsflyktingar. Att jämföra dessa med de finska krigsflyktingar som kom under kriget är synnerligen osmakligt !

    1. Ehhh, du kan rimligen inte ha följt med utvecklingen i Afghanistan eller Somalia de senaste åren. Dödstalen i Afghanistna är de största på många år, enligt en FN-rapport som jag läst. I södra Somlia råder än i dag inbördeskrig, även om läget har förbättrats.

     Av dem som fick ett beslut om uppehållstillstånd år 2014 och de första tio månaderna 2015 hade 95 procent skyddsskäl. Så var du får siffran 15 procent är ett mysterium. Dessutom verkar du helt ha missupfattat hur asyllagstiftningen fungerar. Mer info finns exempelvis på Migrationsverkets hemsida.

     1. Angående Afganistan och Somalia så gör det ingen skillnad alls att låta några komma till Sverige, det skapar bara oroligheter och biståndet sänks, helt fel!

      Bistånd och arbeta för fred är enda lösningen, inte att ta emot flyktingar och försöka att integrera dessa, det som nu ständigt pågår är bara konstgjord andning, dessa länder fortsätter att sätta barn till världen i rent egoistiska värden för den egna familjens överlevnad, det är så det fungerar i U-länder, finns inget slut.

      Vi förstör bara vår möjlighet att hjälpa på rätt sätt genom att frenetiskt erbjuda "svensk" välfärd till de som kommer hit, det ska bara erbjudas kost och logi i väntan på hemresa, vet inte hur många gånger jag påpekat detta.

      Nu vet jag att vi är på rätt väg, lite sent dock!

 2. Jag förstår Danmark. Sveriges regeringen är ett stort skämt.

  I Sverige kallar media politiker som ser till sina väljare i första hand för populistiska. Snälla, kan vi inte får några danska politiker till Sverige.

 3. Jaha du Ströman…
  Skulle vara intressant att höra din lösning på problemen när 160 000 människor/ år brakar in i våra tranfereringssystem som de sen är beroende av i decennier framöver..
  Efter 8 år i snitt har hälften av dessa ngn typ av sysselsättning, resten är helt eller delvis bidragsberoende. 160 000 människor som behöver bostäder men som inte kan betala vare sig för byggande eller hyra, sjukvård och skola som måste vara gratis eftersom försörjningsgraden är så låg
  Vi tvingas sannolikt inom något år att välja mellan vår nuvarande välfärdsmodell eller fortsatt hög invandring. Denna insikt har nu nått vårt yrvakna poliiska etablissemang, som nu desperat söker lösningar för att minska volymerna.
  Så har du Ströman som uppkäftig liberal någon bättre lösning på de akuta problemen så vore det spännande om du publicerade dessa, istället för att ständigt peka på alla andras tillkortakommanden.

  1. Ja, Somalia är ett land som jag gillar. Men det innebär inte att Somalia är väl fungerande land. Det är fullt möjligt att att gilla somalisk kultur, somalisk mat med mera – och samtidigt inse att framför allt södra Somalia är ett oroligt område. I norra Somalia däremot finns en relativt väl fungerande stat, med val och fredliga maktskiften.

 4. STEFAN tyvärr att fråga/be att Ströman skulle kunna komma på en bättre lösning eller ens kommentera med någon form av svar vet jag att det inte kommer att ske.
  Men Sverige skulle vara bättre om det inte fanns så mycket dålig styrning av landet just nu.

  Folket måste se till att tillsätta/rösta in mycket bättre politiker som har en hög kompetens och som man kan lita på vad de både säger och lovar.
  Senast till valet 2018 om inte det sker ..Så kan man avsluta välfärdsmodellen som landet har och det innan 2020 års utgång.
  Eller att låna åtskilliga hundra miljarder för att kunna upprätthålla en välfärd så som vi känner till svensk välfärd.

  1. Bättre lösning – för vem? Va tar emot asylsökande för att förföljda människor ska få en chans att överleva. Det krävs lösningar på flera olika nivåer. Ökat bistånd till Turkiet och andra näraliggande länder. Upprättande av asylmottagningar i Turkiet och andra näraliggande länder, för att rycka undan marknaden för smugglarna. Åtgärder för att underlätta för människor att komma in på arbetsmarknaden. Det är inte aktuellt att avsluta välfärden. Du och jag kan göra en avstämning om detta om 10 eller 20 år, om du vill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *