Hotet från vegetarianer och cyklister!

Ja, vad ska jag säga om detta? Hade någon partiledare för ett enprocentsparti uttalat att vegetarianer och cyklister är ett problem för samhället, så hade det väl varit värt en satirisk kommentar någonstans.

Men nu kommer uttalandet från Polens utrikesminister, Witold Waszczykowski. Han försvarar Polens nya medielagar med att Polen måste botas från vissa sjukdomar. Han nämner marxismen, blandning av kulturer och raser. Och han nämner en värld av vegetarianer och cyklister som enbart gillar förnybara energikällor och som är emot varje form av religion.

Polens utrikesminister förespråkar alltså en medielag som ska bekämpa vegetarianer, cyklister och förnybara energikällor. Det där med ”marxism” förtjänar också en särskilt kommentar. Bland högerextremister är det populärt att beteckna nästan allt som de inte gillar för ”marxism”. Så var det exempelvis med nazisterna.

Så nej, jag kan inte skratta åt detta. Jag ser snarare en oroande tendens i vårt södra grannland.

Publicerat av

5 reaktioner till “Hotet från vegetarianer och cyklister!”

 1. Ja, men "vegetarianer" och "cyklister" har, i klimatdebattens kölvatten, blivit ganska vanliga som symbolbegrepp inom den ärkekonservativa högern. Inte bara i Polen identifierar den sig hjärtans gärna som bilburna köttätare, och koketterar med att visa förakt för allt som kan uppfattas som modernt och medvetet. Att det ännu inte finns några svenska politiker som tillämpar den här typen av retorik beror bara på vårt lands traditionella allians mellan konservativa och liberaler. Förmodligen kommer den alliansen snart att brytas upp, och då lär vi också få partiföreträdare som uttrycker sig så.

 2. "Hotet från vegetarianer och cyklister!
  Ja, vad ska jag säga om detta? .."

  JEO:
  "Att det ännu inte finns några svenska politiker som tillämpar den här typen av retorik beror bara på vårt lands traditionella allians mellan konservativa och liberaler. Förmodligen kommer den alliansen snart att brytas upp, och då lär vi också få partiföreträdare som uttrycker sig så."

  Ja, håll i hatten när liberalerna är på gång:

  "Fuck Poland." – Herr politiska redaktören – Uppkäftig.Liberal… (fin tweet i november)

  -Ja, vad ska jag säga om detta?

  1. Om ett lands regering lovar att ta emot politiska flyktingar, men sedan backar ur. Ja, då kan min politiska uppfattning sammanfattas så. Och jag kan garantera att ett antal ledande politiker i Europa uttryckte sig just så, när ingen hörde.

  1. Ja, att bekämpa marxismen är sunt. Men att tolka alla politiska motståndare som "marxister" för att de tycker annorlunda om till exempel invandring är direkt korkat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *