Polen och Ungern hotar EU-samarbetet

I dag beslöt EU-kommissionen att inleda en granskning av Polen, utifrån principerna om rättsstaten och demokratin. Högerregeringen i Polen har bestämt sig för att ta kontroll över både rättsväsendet och public service. Kommissionens beslut som överraskade många kommentatorer. De verkar inte riktigt tro på att Jean Claude Juncker och hans kommission har kraft att driva igenom saker.

För några månader pratade jag med en diplomat från ett annat EU-land. Han var helt övertygad: EU kommer inte att fatta beslut om fördelning av flyktingar med kvalificerad majoritet. Ett beslut måste bli enhälligt. Men det blev ett beslut med kvalificerad majoritet.

För något år sedan pratade jag med en person inom Moderaterna. Han var övertygad: Juncker kommer inte att bli EU-kommissionens ordförande. Men det blev ändå Juncker.

Jag har följt EU under många kriser. Jag har många gånger förundrats över spekulationer om att EU ska splittras eller att det ena eller det andra medlemslandet ska lämna EU.

Men få har diskuterat det verkliga hotet mot EU-samarbetet. Om länder som Ungern och Polen skulle utvecklas mot att bli auktoritära stater av samma slag som Ryssland eller Turkiet. Ja, då har EU ett verkligt stort problem att ta itu med. EU-fördraget säger tydligt: Ett medlemsland i EU måste vara en rättsstat med demokrati och mänskliga rättigheter. Det definieras som de regler som fastslås i Europakonventionen om mänskliga rättigheter. EU har också en stadga om medborgarnas grundläggande rättigheter. Om medlemsländer börjar tumma på sådana regler, så blir det kris! Då kan EU inte längre hålla ihop.

Jean Claude Juncker är en av EU:s mest erfarna politiker. Hittills har han agerat mer kraftfullt än vad de flesta bedömare räknat med. Och ibland kan han vara uppriktig på ett sätt som strider mot det diplomatiska protokollet. Till exempel när han sade ”här kommer diktatorn” när Ungerns premiärminister Viktor Orban anlände till ett toppmöte.

Publicerat av

2 reaktioner till “Polen och Ungern hotar EU-samarbetet”

  1. Är det demokratin i Polen som du är kritisk mot. Väljarna har sagt sitt och du sitter i Sverige och pekar på att de gör fel ger mig kommunistvibbar i kroppen.

    På samma gång vill jag lyfta att Sverige för tillfället har en otroligt rutten utrikesminister. Jag säger med stolthet att hen inte är min utrikenminister. Sedan idag fick jag förlara för en vän i Jerusalem att hen inte representerar mig. Hen representerar en minoritet i Sverige. Annat var det med Carl Bildt, det var en riktigt man som inte hade som mål att företräda antisemitismen. Ett svensk pass för 20år sedan var värdefullt när jag var utomlands. När jag är utomlands idag och visar det så får jag bara misstänksamma blickar.

    Tack till vår sämsta regering på många år, tack för att ni förstör Sveriges rykte.

    1. Jag är kritisk mot den regering som vill inskränka på demokratin. Carl Bildts och Wallströms politik gentemot Israel har stora likheter. Carl Bildt erkände visserligen inte Israel. Men han var snubblande nära. Han upphöjde Palestinas representant i Stockholm till ambassadör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *