Minnet är kort – Bildt var minst lika hård mot Israel

Jag har under morgonen bläddrat i två israeliska tidningar, vänsterliberala Haaretz och Jerusalem Post som är mera ”main stream” i dagens Israel. I båda dessa tidningar är relationerna mellan Sverige och Israel en stor nyhet. Det handlar om att Margot Wallström begärt att det ska utredas om det skett utomrättsliga avrättningar som begåtts av israelisk militär. Den israeliska regeringen anklagar Margot Wallström för att stödja terrorism, vilket naturligtvis är helt bisarrt. Uppmaningar riktas också till israeliska parlamentariker att upplösa den grupp för vänskap mellan Sverige och Israel som finns i det israeliska parlamentet. Israel har nu portförbjudit Margot Wallström från Israel.

När Israel surnar till mot Sverige under en socialdemokratisk regering brukar det leda till att det ställs ilskna interpellationer och frågor från riksdagsledamöter som hör till Alliansen.

Men de glömmer en liten detalj. En av Sveriges mest propalestinska utrikesministrar genom tiderna hette Carl Bildt. Han var utomordentligt hård i sin kritik mot Israel. Han hade goda relationer med den palestinska ledningen. Visserligen erkände inte Sverige Palestina under Carl Bildts tid som utrikesminister. Men han upphöjde den palestinska delegationens chef till ambassadör. Så det finns en kontinuitet mellan Carl Bildt och Margot Wallström. Båda var angelägna att höja statusen för den palestinska representationen i Stockholm.

Den socialdemokratiske statsvetaren Ulf Bjereld har på sin blogg uppmärksammat att Carl Bildt sade så här om Israel år 2006, under Gazakriget:

”Israels upprepade angrepp på de ockuperade palestinska områdena och särskilt Gaza är upprörande. De strider mot folkrätten i likhet med de fortsatta raketbeskjutningarna från palestinskt område. Utomrättsliga avrättningar och urskiljningslöst dödande som drabbar civilbefolkningen måste upphöra”. (citatet är saxat ur Expressen).

Carl Bildt fastställde alltså att det har skett utomrättsliga avrättningar. Han ställde inte bara vaga krav om utredningar.

Jag tycker nog att de som är upprörda över Margot Wallström ska höja blicken lite. Israel har under året drivit en diplomati som gränsar till galenskap, ur Israels eget perspektiv. När Obama-administrationen drev diplomati för att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen, motarbetades den till exempel systematiskt av Israel regering. Överenskommelsen med Iran blev inte perfekt. Det har ingen påstått. Men den är definitivt bättre än ingen överenskommelse alls. Och vad är alternativet? Att bomba Iran? Det skulle troligen leda till att Iran påskyndade utvecklingen av kärnvapen. Och bombningar skulle sannolikt inte räcka för att slå ut de anläggningar som det handlar om.

Notera också att Israel har förklarat att EU ska hållas utanför fredsprocessen. En rätt korkad och väldigt symbolisk markering. För någon fredsprocess pågår inte.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Jag är en vän till Israel. Jag hör till exempel till dem som sagt att Israel måste få slå tillbaka om militanta palestinska grupper skickar raketer in i Israel. Det är angeläget att Israel får leva inom säkra och erkända gränser. Men just därför måste Israel gå med på att det bildas en livskraftig palestinsk stat. Och viljan att åstadkomma det verkar just nu vara noll. Kortsiktigt bekvämt för Israels regering, men förödande för Israels säkerhet på lång sikt.

 

Publicerat av

16 reaktioner till “Minnet är kort – Bildt var minst lika hård mot Israel”

 1. Jo, men vad allt väl egentligen handlar om är Sveriges erkännande av Palestina. Israelerna är extremt angelägna om att skicka tydliga varningssignaler till andra länder som går i liknande tankar. Att Israel så till den milda grad skulle bry sig om exakt vad en svensk utrikesminister säger har aldrig verkat trovärdigt.

  1. Det gör jag också. Jag önskar jag vore född i ett land där män få vara män och kvinnor kvinnor. Jag säger välkommen Putin, sverige är ditt om du vill ha det.

 2. "En av Sveriges mest propalestinska utrikesministrar genom tiderna hette Carl Bildt. Han var utomordentligt hård i sin kritik mot Israel. Han hade goda relationer med den palestinska ledningen."

  Hade Bildt bra relationer med Hamas?
  "I Hamas stadgar anges dels att Hamas är en islamistisk organisation (Paragraf 1) och dels att deras slutgiltiga mål är att Palestina inklusive nuvarande Israel ska bli ett muslimskt område"
  Många i Sverige har fått bilden av att det är Israel som är dom onda, men i själva verket är ju Hamas mycket värre.
  Jag skulle vilja likna Hamas vid IS i Syrien och jag tror inte Sverige var långt ifrån att börja stödja IS mot den Syriska regimen, båda grupperna begår terrordåd inte bara mot judar utan även mot den egna befolkningen, att stödja Palestina är idag samma sak som att stödja Hamas dvs terrorism.

  1. Nej, Carl Bildt hade inte bra relationer med Hamas. Inte heller har Margot Wallström. Det är den palestinska regeringen i Ramallah som det handlar om. Däremot har Israel genom historien haft kontakter med Hamas. Israel var faktiskt med och finansierade Hamas på 80-talet, för att göra livet surt för PLO.

   Hamas-regimen i Gaza är en diktatur som jag tycker hjärtligt illa om. Däremot anser jag inte att Hamas kan jämställas med IS.

 3. Sveriges relationer med utlandet har generellt sett dalat under Löfven/Wallströms tid. Är det inte saudier som är medeltida, så är det danskar som är rasister. Att tro att just Israel skulle reagera annorlunda efter hennes påhopp är inte logiskt. Man kan tycka att Sveriges (sossarnas) erkännande av Palestina som stat borde blivit mer ifrågasatt. Inte bara erkännandet, utan även sättet det gjordes på. De som säger sej strida för demokrati borde ha en del att argumentera om här.

  1. Det finns en palestinsk regering med kontroll över ett terrotorium. Då är det logiskt att erkänna den regeringen. Jag har inte hört någon svensk minister anklaga Danmarks regering för att vara rasistisk. Och kritiken mot Saudiarabien var berättigad. Saudiarabien är en av världens värsta diktaturer.

 4. Carl hade inte det hat som Margot har. Israel delar min mening då Carl aldrig blivit portad från detta underbara land. Trösten är att hennes tid vid makten blir kortvarig.2018 blir hon utbytt och följer gör Stefan och manshataren Åsa.

 5. På något sätt verkar Israel vara en nagel i ögat på många nationer. Vore det inte för USA:s stöd, även om man fått sämre relation under Obamas tid,
  skulle Israel inte kunna vara så tufft i sin politik. Jag tycker inte vår utrikesminister är någon som förtjänar någon aktning. Hennes sätt att leda svensk utrikespolitik är påfallande taffligt.

  Med den utgångspunkten från båda sidor är dagens situation ganska logisk. Israel må vara en demokrati ur vårt perspektiv, men det sätt man hanterar många frågor väcker berättigat tvivel. Utifrån det faktum att israeliska försvaret är det enda IS har respekt för kommer någon direkt konfrontation dem emellan knappast att uppstå. Tur för Israel som har nog med interna bekymmer.

  Hållningen gentemot Sverige lär inte ändrad förrän ny president är vald i USA. Blir det en republikan kommer israelerna fortsätta sin kampanj mot
  oss. Blir H Clinton vald kan kanske en förändrad israelisk politik komma.
  Men vi lär få dras med Wallström!

 6. MW stöder indirekt terror i israel pga att hon inte klart och tydligt tar avstånd från terrorn som pågår nu.
  Mw stöttar plo som i sin tur stöttar självmordsbombare ekonomiskt samt andra terrorister.
  Hon ser ensidigt på Israels felaktigheter men ställer inga krav på plo.
  Hon uttalar sig också om ett lands inre angelägenheter som inte har ngt stöd i folkrätten eftersom det inte handlar om någon mob som går runt och skjuter folk. I något fall är polis åtalad av landets egen rättsapparat. I så fall kunde hon ju uttala sig om polisskjutningar eller "utomrättsliga avrättningar" ?av svarta i USA.
  (Men nu tror jag Israel kommer att kolla på MWs utomrättsliga bostadsaffärer istället!)

  1. Det är inte en intern israelisk angelägenhet vad landet gör på ockuperad mark. PLO är en sidofråga här. Det väsentliga är den palestinska regeringen i Ramallah (som i och för sig domineras av PLO-anslutna Fatah). Terrorism har fördömts av både Margot Wallström och Carl Bildt.

   1. I c-områden råder israeliska lagar. De som bor där är israeliska medborgare, om de vill det, i motsats till a och b områden . Terrorbrotten har begåtts inne i Israel och i c-områden.

    1. De palestinier som bor i område c får inte bli israeliska medborgare. Däremot finns många arabiska israeler inne i det som brukar kallas det "egentliga Israel", alltså de områden som Israel kontrollerade efter det första Mellanösternkriget. I område C råder stor brist på rättssäkerhet. Ibland åberopas lagar från den tid då Turkiet kontrollerade Palestina, ibland lagar från den brittiska mandatperioden och så vidare.

     Men på sikt har Israel att svårt val att göra. Tre alternativ finns:

     1. Ge palestinierna en egen stat.
     2. Behålla de ockuperade områdena och göra palestinierna till medborgare – då blir judarna på sikt en minoritet.
     3. Fortsätta som nu – då urholkas Israel som demokrati.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *