Hoppsan, Israel vill ha nystart för relationerna med EU

Jag skulle åter igen vilja att de som kritiserar Margot Wallström lyfter blicken en aning. Det krävs ingen djupdykning i relationerna mellan Israel och omvärlden för att se att den israeliska regeringen driver en synnerligen nyckfull och oberäknelig utrikespolitik.

Det beskrev jag i en blogg i går – och i dagens ledarkrönika.

Men nu på morgonen ser jag ännu ett exempel, som jag läser i Jerusalem Post. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, efterlyser en nystart i relationerna mellan Israel och EU. För bara någon månad sedan ställde Israel in ett antal möten med EU. Och den israeliska regeringen förklarade att EU är avstängt från fredsprocessen. I och för sig ett beslut som inte får någon som helst effekt. För någon fredsprocess existerar inte.

Jag kan tänka mig att diplomater och tjänstemän på israeliska UD har vissa synpunkter på denna nyckfulla utrikespolitik. Och kanske är det deras synpunkter som nu vinner gehör, när premiärminister Netanyahu efterlyser en ”reset” i relationerna mellan Israel och EU.

Det som utlöste Israels ilska i slutet av förra året var ett EU-beslut att varor som tillverkas på israeliska bosättningar på ockuperat område ska märkas.

 

 

Publicerat av

3 reaktioner till “Hoppsan, Israel vill ha nystart för relationerna med EU”

    1. Det är ingen hemlighet att stormuftin var antisemit och att han dessutom träffade Hitler. Men det Netanyahu påstod var att Hitler inte alls hade tänkt mörda Europas judar, men att han skulle ha fått idén av stormuftin av Jerusalem. Det finns ingen seriös historiker som stöder det påståendet. Jag läste israelisk press om detta. Det var fullt av kritiska och ironiska kommentarer. Inte minst israeliska historiker avfärdade Netanyahus teori.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *