Kina för sin första kvinnliga president i dag

Okej, säkert är det inte. För det handlar om ett fritt val, med tre kandidater. Men enligt opinionssiffrorna  blir det en rungande seger för Tsai Ing-Wen när Taiwan går till val i dag. Formellt heter ön Republiken Kina. Tsai Ing-Wen hör till det liberala Progressive Party.

Historien om Taiwans politiska liv är osannolikt dramatiskt – och intimt förknippad med Kina. I början av seklet ersattes det gamla kejsardömet i Kina av en republik som leddes av partiet Kuomingtang. Ett parti som  byggdes upp med hjälp av det sovjetiska kommunistpartiet – och kommunistledaren Mao Zedong satt i Kuomingtangs styrelse – samtidigt som han satt i styrelsen för det nybildade kommunistpartiet.

Sedan blev de båda partierna rivaler om makten. Kommunistpartiet lyckades ta makten på fastlandet – Kuomingtang tog makten på Taiwan, men behöll anspråken på att representera hela Kina. Så Kina styrdes av en kommunistisk diktatur. Taiwan styrdes av en högerdiktatur.

I slutet av 80-talet demokratiserades Taiwan. Det liberala partiet bildades ur den rörelse som kämpade mot det auktoritära styret.

En av skiljelinjerna i Taiwan handlar om inställningen till Kina. I det liberala partiet finns ett större gehör för tankar på att helt enkelt utropa sin självständighet – och förklara att en återförening med Kina inte är aktuell. Inte minst bland ungdomar i Taiwan finns ett stöd för den tanken. Men alla sådana idéer är ett rött skynke för Kina., som dessutom har byggt upp ansenliga militära styrkor i Taiwans närområde.

Kuomingtangs linje handlar mer om att behålla status quo och i stället utveckla relationerna med Kina. Över fyra miljoner kinesiska turister kommer till Taiwan varje år.

Det liberala partiets linje har nyanserats de senaste åren. Även om tanken på självständighet finns där, så talar Tsai Ing-Wen nu om att ”behålla stabiliteten” i relationerna med Kina. Så vem som än vinner valet så kommer Taiwan även de kommande åren att vara en udda statsbildning som inte erkänns av till exempel Sverige eller USA. Och samtidigt vet alla att Taiwans president har en legitimitet i kraft av att han eller hon är vald, enligt demokratiska spelregler.

Här nedan är en föreläsning som Tsai Ing-Wen höll i USA för en tid sedan.

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *