Ett lagom lycka till Kenneth Nilsson!

Den senaste tiden är det många som har ställt sig frågan ”Vem i hela fridens namn ska leda Örebro”. Björn Sundin, som borde ha varit en av kandidaterna, tackade nej. Agneta Blom, som kom etta i NA:s omröstning (låt vara att webbomröstning knappast är representativ) sade också nej.

Alltså: Kenneth Nilsson var inte en av dem som vi journalister tippade.    Men han har en rätt gedigen erfarenhet både av yrkesliv och i kommunalpolitiken. Det är ingen dålig kombination.

Hur kommer det att gå för Kenneth Nilsson? Jag tror uppriktigt sagt att det är svårt att bedöma. För att ta ett par exempel från rikspolitiken. Göran Persson dömdes ut som en hänsynslös buffel (vilket faktiskt var sant). Men han blev en av mycket få statsministrar som lyckades få ökat stöd under sin tid som statsminister (valet 2002). Tage Erlander blev nästan idiotförklarad när han helt otippad utsågs till statsminister.

Jag har någon gång tidigare beskrivit det så här: Ett socialdemokratiskt kommunalråd ska klara av två saker: 1. Han eller hon  ska kunna strida för sitt partis idéer tills personen hostar blod. 2. Personen ska dessutom klara av att vinna förtroende bland sina motståndare.

I fallet Örebro handlar det också om att hålla ihop koalitionen mellan S, KD och C. En av de mest intressanta frågorna är om de tre partierna ska gå till val tillsammans år 2018. Under denna mandatperiod har de tre höjt skatten tillsammans. Vad Kenneth Nilsson tycker i den frågan lär  visa sig om något år.

Till dess är det väl bara att säga som Ingvar Carlsson lär ha sagt till Carl Bildt efter valet 1991: Jag önskar Kenneth Nilsson  ett  lagom lycka till!

 

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *