Nu sprids myter om Margot Wallström på nätet

Okej, jag säger det igen. Margot Wallström borde ha tackat nej till  lägenheten från Kommunal. Men var det en muta. Det är naturligtvis något som rättsvårdande myndigheter ska utreda. Men tillåt mig tvivla. Eskilstuna-Kuriren har en ledare i ämnet som du kan läsa här.

Margot Wallström är naturligtvis djupt avskydd av nätmobben. Hon är kvinna. Hon är före detta EU-kommissonär. Hon har dessutom blivit rik genom att arbeta. Fy skäms! Det är okej i Sverige att bli rik genom vinna på lotto eller genom att exempelvis spela fotboll. Men inte genom att arbeta.

Men nätmobben får understöd av en väletablerad höger som ser varje chans att klippa till en socialdemokrat. Och nu sprids rykten på nätet (även i av ”finare” opinionsbildare) att en EU-kommissionär nästan inte betalar någon skatt alls. Så detta har då försökt ta reda på. Det är uppriktigt sagt inte något svårt ”grävjobb”. Ett par mejl till EU-kommissionen, så var saken klar.

EU-tjänstemännen betalar en särskilt EU-skatt. Rätt eller fel? Om det kan vi tycka olika. Men så är det i alla fall. Skatten för en EU-kommissionär är inte ”någon enstaka procent”, vilket hävdades i en artikel Svensk Tidskrift. Den är 45 procent. Och hör och häpna: Kommissionärerna får också betala en ”värnskatt”. Nja, den kallas inte värnskatt. Den kallas för ”solidaritetsavgift”. För en EU-kommissionär är den sju procent. Den skapades under oljekrisen på 70-talet, då någon ansåg att kommissionärerna måste markera att de också får vara med och betala vad krisen kostade. Och likheten med värnskatten är ju slående. Det som var tänkt att vara en markering under oljekrisen blev sedan permanent. Värnskatten blev ju också permanent. Inte ens en moderatledd regering ville avskaffa den.

Alltså: Kommissionärerna betalar i praktiken 52 procent av sin inkomst i skatt.

Nej, jag är inte ett dugg bekymrad över EU-kommissionärernas privata ekonomi. Margot Wallström klarar sig bra. Och just därför borde hon tackat nej till lägenheten från Kommunal.  Men jag tycker bara i all blygsamhet att det som skrivs kanske ska vara rätt.

Jag har en hel del att säga om Socialdemokraternas politik, om skattehöjningar, om tvehågsenheten inför kärnkraften, om kopplingen mellan Socialdemokraterna och LO. Men låt oss kritisera just skattehöjningar, kärnkraften och relationen med LO. Sedan finns det ju också frågor där Margot Wallström har rätt, till exempel i kritiken mot diktaturen i Saudiarabien.

Publicerat av

4 reaktioner till “Nu sprids myter om Margot Wallström på nätet”

  1. I det här fallet finns ju också ännu en beståndsdel: Israellobbyn. Det är väl egentligen ingen som tror att regeringens utrikespolitik i just de frågorna skulle förändras nämnvärt om Wallström tvingas avgå. Men eftersom israelerna har valt att utmåla utrikesministern som själva Ondskan skulle det innebära en symboliskt viktig fjäder i hatten att lyckas fälla henne. På hemmaplan torde Netanyahu kunna framställa det som en moralisk seger, och i Sverige skulle lobbyn visa vilka som bestämmer var skåpet ska stå.

  2. Skatt eller inte, hon har ju uppenbarligen tjänar runt 25 miljoner på sitt "arbete" inom EU efter alla dessa skatter. Nu har hon tydligen inte råd att köpa en egen lgh i stockholm, utan måste utnyttja alla medel som ges, om jag var hon skulle jag skämmas så mycket att jag flydde landet och skänkte alla pengar till välgörenhet, detta är girighet i sin vidrigaste form och pengar vi vanliga knegare bara kan drömma om.

    Politiker ska vara föredömmen och leva som dom lär, nu när en politiker trampar i klaveret pga girighet är det självklart att hon verkligen ska förklara sig och att allting ska granskas väldigt noga.

  3. Utgår det dessutom 30 procents arbetsgivaravgifter utöver de 52 %? I så fall håller jag med dig, annars så kan man konstatera att hon trotts allt valt en skattemässig gräddfil.

    1. EU-kommissionen står även för pension och sjukförsäkring för de anställda. Arbetsgivaravgiften dras ju inte från din lön. Den som "drabbas" av arbetsgivaravgiften är den anställde.

      Självklart har Margot Wallström haft utomordentligt goda villkor. Men när det sprids rykten på nätet att hon bara betalat någon enstaka procent i skatt så ser jag mig föranlåten att korrigera det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *