Glöm aldrig Pela och Fadime. Föreläsning på Tegelbruket i kväll.

I 15 olika städer arrangeras manifestationer, föreläsningar med mera med anledning av Fadimedagen. I Örebro blir det en föreläsning på Tegelbruket i kväll kl 18.

Hedersvåld finns ofta i länder i och kring Mellanöstern. Inte sällan länder med en svag statsapparat – eller en statsapparat som människor inte litar på. Då skapas andra normer i stället. Familjen – klanen – får större betydelse. Hedersvåldet präglas också av en kollektivism. Om en ung kvinna valt att leva ett självständigt liv, ett liv med ”fel” partner eller sex före äktenskapet, så tar hela eller delar av familjen på sig att straffa henne. Hedersvåld kan även vara riktat mot män. Vi hade ett uppmärksammat fall med en misshandel av en ung man på ett gym i Hallsberg som var hedersrelaterat. Sex personer dömdes till fängelse mellan nio månader och åtta år.

Vi har haft en märklig diskussion om det ska vara okej att tala om kulturskillnader i de här sammanhangen. Självklart måste vi kunna göra det! Det jag själv vänder mig mot är ju just kollektivism. Bara för att person A eller B har fastnat i denna skamkultur så behöver det inte innebära att person B eller C har gjort det. I ett rättssamhälle är det individer som ställs till svars – även om individerna skulle råka tillhöra samma familj.

Några solklara eller enkla lösningar finns knappast (och säg det samhällsproblem som är enkelt att lösa). Men i korthet tror jag att det är viktigt att människor som fastnat i detta elände erbjuds olika vägar att komma ut ur det. Det måste alltså finnas människor omkring dem som vet vad det handlar om. Det kan vara skolan, personal på fritidsgården, ungdomsmottagningen eller ungdomsledaren i idrottsföreningen. Lyhörda kompisar ska inte heller underskattas.

 

 

 

 

 

Publicerat av

En kommentar till “Glöm aldrig Pela och Fadime. Föreläsning på Tegelbruket i kväll.”

  1. Man borde först göra anonyma undersökningar bland skolungdomar för att utröna hur stort problemet är. T.ex. genom att fråga om de kan välja att inte bära slöja, får väja partner fritt, etc. och korrelera detta med kulturell och etnisk bakgrund. Tar samhället i med "hårdhandskarna" i tidig ålder, t.ex. genom att se till att alla deltar i simundervisningen så kan vi motverka dessa värderingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *