Glöm inte – ytterligare en svensk sitter fängslad i Kina

Efter att ha suttit inspärrad i tre veckor i Kina släpptes svensken Peter Dahlin – och har nu kommit hem. Av allt att döma är det hans arbete för en människorättsorganisation som ledde till att han arresterades.

Men vi får nu inte glömma att ytterligare en svensk medborgare hålls fängslad. Han heter Gui Minhai, förläggare och bokhandlare som var verksam i Hongkong. Och hans fall är särskilt allvarligt. Hongkong lämnades över till Kina av Storbritannien 1997, med löftet att Kina skulle tillämpa ”ett land – två system”. Yttrandefriheten i Hongkong skulle inte röras. Men Gui Minhai försvann under en resa till Thailand och har sedan förts till Kina. Det är särskilt allvarligt att den kinesiska ledningen inte respekterar den yttrandefrihet som har funnits i Hongkong.

UD måste alltså fortsätta att utöva påtryckningar mot Kina, både om Gui Minhais frigivning och om att Kina borde respektera Hongkongs status.

 

Publicerat av

En kommentar till “Glöm inte – ytterligare en svensk sitter fängslad i Kina”

  1. Nej det får ingen glömma ! Tycker att vi sätter ner foten och säger åt lilla Kina som vi annars kryper så för när det gäller ekonomi att nu får det vara nog, släpp genast denna person eller så använder vi samma metod som gjordes för att få den nu frigivne hem igen vad det var som fick Kina att släppa honom fri eller är det kanske någon skillnad på anklagelserna mot dem ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *