Kärnvapensäker rysk bas – i Finland

I dag, den 26 januari, är det exakt 60 år sedan som Finland fick tillbaka Porkala av Sovjetunionen. Porkala udde ligger väster om Helsingfors. När Finland tvingades backa för en rad sovjetiska krav efter andra världskriget ingick att Porkala skulle arrenderas ut till Sovjetunionen under 50 år. 7 000 personer tvingades utrymma området. Sovjetunionen upprättade en marinbas med anläggningar som bland annat skulle tåla ett kärnvapenanfall. De ryska trupperna på Porkala udde hade tillgång till artilleri som kunde nå Helsingfors.

Det kom som en överraskning när Finlands dåvarande president Paasikivi tillkännagav att Porkala skulle lämnas tillbaka till Finland. Tillkännagivandet kom den 17 september 1955.

Det var för övrigt Paasikivi som formade den finska utrikespolitiken gentemot Ryssland, som innebar att Finland skulle förankras i västvärlden och Norden samtidigt som landet förde en lågmäld och försiktig politik gentemot Sovjetunionen. Hans efterträdare Kekkonen fortsatte på samma linje. Begreppet ”Kekkonen-Paasikvi-linjen” nämndes ofta i finsk politisk debatt under det kalla kriget.

Tidningen Hufvudstadsbladet skriver så här i dagens ledare:

”I historiens ljus ser man att det var i grevens tid som Porkala återlämnades. Tövädret mellan stormakterna tog slut på hösten samma år, när Sovjetunionen kommenderade sina trupper att krossa revolten i Ungern. Lyckligtvis behövde Finland inte bekymra sig över vad som hände i Porkala”.

 

Publicerat av

En kommentar till “Kärnvapensäker rysk bas – i Finland”

  1. Och då är frågan om Kekkonen-Paasikivi-linjen bör tjäna som förebild idag, när vädret åter går i en bistrare riktning, eller om det är upptrappningslinjen som gäller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *