En minister uttrycker en åsikt – då anmäls han till KU!

Inrikesminister Anders Ygeman har ändrat uppfattning om EU:s framtida gränsstyrka. Han anser nu att det kan finnas lägen då EU:s gränsstyrka måste sättas in i ett medlemsland som struntar i den yttre gränskontrollen, även om det berörda landets regering inte vill.

Ståndpunkten är logisk. Vill vi ha passfrihet inom Europa eller inom Norden, så måste vi kunna lita på att den yttre gränskontrollen fungerar. Alltså gränskontrollen gentemot länder som inte ingår i det passfria Europa. Det handlar inte bara om en vacker tanke om en mer gränslös värld. I städer som Malmö och Haparanda skulle det ställa till stor skada om integrationen inte fungerar.  De båda städerna Haparanda i Sverige och Torneå i Finland har till exempel en gemensam busstation – som råkar ligga på den svenska sidan.

Mer om detta i morgondagens ledarkrönika.

Men nu har moderaten Ulrika Karlsson ilsknat till. Hon har anmält Anders Ygeman till konstitutionsutskottet. Han har efter ett informellt (alltså inte beslutande) möte med EU:s inrikes och justitieministrar uttryckt en ändrad uppfattning i frågan.

Inför ett beslutande möte ska berörd minister förankra sin ståndpunkt i EU-nämnden. Men detta var inte ett beslutande möte.

Alltså: Svensk minister uttrycker en uppfattning i en fråga. Då blir han anmäld till konstitutionsutskottet. Jodå, det hör till spelet att ministrar anmäls till höger och vänster. Oppositionen får uppmärksamhet varje gång en anmälan lämnas in. Det är något som syns.

Men att anmäla en minister bara för att han offentligt – inför väljarna – talar om vad han tycker, känns i tunnaste laget. Anders Ygeman har med sin nya ståndpunkt ändrat spelplanen. De som är emot överstatlighet har alla chanser att argumentera och driva offentlig debatt. Det hade ur demokratisk synpunkt varit värre om Anders Ygeman väntat med att berätta vad han anser. Då hade möjligheterna att för dem som tycker annorlunda blivit sämre.

Så Ulrika Karlssons anmälan känns faktiskt mest som kortsiktigt spel.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *