Ordkrig om brittiska karikatyrer av Danmark

I början av 2006 hamnade Danmark mitt i en global kris. Den danska tidningen Jyllands-Posten ordnade en karikatyrtävling där tecknare uppmanades att göra karikatyrer på profeten Mohammed. Det blev demonstrationer i flera muslimska länder. Byggnader med kopplingar till Danmark sattes i brand.

En hel del av oroligheterna var rimligtvis iscensatta av diktatoriska regimer som vill avleda uppmärksamheten mot en yttre fiende. Avskyvärt i sig!

Jag skrev om detta när det hände. Och jag tycker lika dant i dag som jag tyckte då. Å ena sidan: Danska tecknare måste få göra vilka teckningar de vill. Det är dansk lag som gäller. Det är dansk lag som sätter gränserna för vad som får sägas.  Å andra sidan: Naturligtvis var tävlingen en medveten provokation riktad mot Danmarks muslimer. En del av teckningarna var avskyvärda. Och det borde exempelvis företrädare för den danska regeringen ha sagt. Dels för att det var så. Dels för att det sannolikt hade mildrat krisen. Men då tyckte danska politiker att det stred mot deras principer att recensera teckningar. Danmarks regering vägrade också att ta emot en delegation av muslimska ambassadörer som ville diskutera ärendet med Danmark.

Nu har  tidningar i Storbritannien gjort karikatyrer av danska symboler, med anledning av den lag som säger att dansk polis ska kunna beslagta asylsökandes värdesaker, för att betala deras vistelse i landet. En bild föreställer ”Den lilla sjöjungfrun” med juveler och halsband. En annan avbildar Danmarks statsminister. På armen har en en armbindel med en dansk flagga och en dödskallesymbol och pratbubblan: ”Its offensive to compare us with the nazis.”

Nej, det är naturligtvis inte rättvist att jämföra dagens Danmark med nazism. Men samtidigt är det ju lite av ”In Your face”. För den här gången har de danska politikern inga principiella invändningar mot att kommentera bilder som de anser vara smaklösa. I den ena intervjun efter den andra berättar de hur illa de anser att bilden är. Det är naturligtvis deras rätt! Men särskilt konsekvent är det inte.

NA hamnade ju i centrum för ett karikatyrbråk 2007. Svenska UD hade rätt nära kontakt med sina danska kollegor. På flera punkter valde den svenska regeringen att göra precis tvärt om, jämfört med Danmark. Statsminister Fredrik Reinfeldt betonade vikten av dialog. Han träffade företrädare för muslimska organisationer i Sverige. Han bjöd in de muslimska ländernas ambassadörer. Men i den strikt juridiska frågan intog Reinfeldt samma hållning som den danska regeringen hade gjort några år tidigare: Regeringar fattar inte publiceringsbeslut.

 

 

 

Publicerat av

4 reaktioner till “Ordkrig om brittiska karikatyrer av Danmark”

  1. Komik på allra högsta nivå är att Pia Kjærsgaard, av alla danska människor, har gått ut och ilsket krävt att The Guardian drar tillbaka teckningen (av Løkke Rasmussen) och ber om ursäkt. Det som är intressant att förstå är varför vreden är så stor. Nazi-jämförelserna trampar naturligtvis på en extremt öm tå, eftersom symboliken i beslagtagna juveler är så stark. Det vittnar om att alla människor, alla folk och kulturer, har extremt ömma tår som gör att de inte tål satir.

  2. Ja, det som gör det hela så tragikomiskt är just Pia's krav på att bilden ska tas bort. Det går ju inte att ha invändningar mot att folk inte gillar satirteckningen, men att kräva censur bara för att eggen är riktad åt "fel håll" den här gången är ju bara sjukt och visar kanske på att det var budskapet i sig och inte yttrandefrihet/pressfrihet som var viktigt i fallet med Mohammed-karikatyrerna.

  3. Danskarna får väl åka över till GB och sätta parlamentshuset i brand för de har ju blivit kränkta, då är det väl OK, eller!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *