Varning för affärer med Iran!

Nu har sanktionerna mot Iran lättats. Den iranska regeringen ger sig nu ut i Europa för att ”shoppa”. Det handlar inte om några småbelopp. Här om dagen slöts överenskommelser med Italien som är värda 18 miljarder dollar. Företrädare för Iran har talat om att landet tänker köpa flygplan av den europeiska flygtillverkaren airbus. Först talades det om 114 passagerarplan. Sedan om 160.

Efter många år av sanktioner finns ett uppdämt behov i Iran att modernisera landet.

Under början av 80-talet levererade lastbilstillverkarna Scania och Volvo tusentals lastbilar till Iran.  Så det skulle inte förvåna att öppningen leder till att tillverkningsföretag i Örebro län får ett lyft. Typ Volvo i Hallsberg eller Meritor i Lindesberg.

Det är i grunden bra att Iran börjar handla med omvärlden. Många vanliga människor i Iran skriker efter mer kontakter med omvärlden. Kvinnorna i Teheran protesterar mot de idiotiska klädkoderna, genom att demonstrativt visa så mycket hår som möjligt under slöjan. Fler kontakter med omvärlden leder till att fler iranier ser alternativa samhällsmodeller. Vi ska också komma ihåg att Iran är mer öppet än exempelvis Saudiarabien.

Men Iran är fortfarande ett land som avrättar minderåriga. Iran är fortfarande ett land där den högste andlige ledaren förnekar Förintelsen. Så det jag är rädd för är att vi med ökad handel också blir tystare gentemot de övergrepp mot mänskliga rättigheter som sker i landet. Se till exempel hur försiktigt omvärlden behandlar Kina.

Åter igen vill jag nämna Margot Wallström. När hon kritiserade Saudiarabien för dess repressiva rättssystem, där folk avrättas med svärd, svarade landet med motåtgärder. Vissa politiker på framför allt högerkanten nämner märkligt nog Saudiarabien som ett negativt exempel – ett argument mot Margot Wallström. Vi ska snarare vara stolta över att Margot Wallström sade det hon sade. Och vi ska hoppas att hon vågar säga det om Iran, även om Iran köper grejer för miljarder i Sverige.

 

Publicerat av

8 reaktioner till “Varning för affärer med Iran!”

 1. Man kan faktiskt även dra en mycket stark parallell till Turkiet. Ännu ett land vi stryker medhårs, trots att landet går åt motsatt håll hela tiden.

 2. Intressant ! Iran har fortfarande kärnvapen inom räckhåll, Israel fruktar det värsta men världen vill hellre handla (tjäna) och blundar…
  Bra med kontakt men svårt att prata med vissa som inte har "demokrati i sitt vokabulär"…

  1. Min egen uppfattning är att vi ska handla med Iran. Men vi måste också påpeka brister när det gäller mänskliga rättigheter.

  1. Låt mig säga så här: Om tusentals unga iranier är trötta på regimen, om kvinnor demonstrativt visar sitt hår för att de är trötta på klädpoliserna. Då finns en grund för ett nytt och modernare Iran.

   1. Jamen då så, om tusentals iranier är trötta på regimen då måste väst sätta igång en orange revolution eller en arabisk vår. Det har ju gått så bra överallt för vi i väst vi vet allt om demokrati och frihet. Och de ska passa sig för att vägra ta emot frihet och demokrati för då kommer Europa och USA och bombar skiten ur dem och hjälper dem bli av med otäcka saker som olja och guld. Sen blir allt bra igen. Eller något liknande.

 3. Historiskt sett finns inga som helst samband mellan ett lands människorättsförhållanden och västvärldens bevekelsegrunder när det gäller att göra affärer med landet. Handelssaktioner och liknande riktas bara mot länder som på olika sätt hotar västs (särskilt USA:s) intressen i en viss region. Huruvida länderna är diktaturer och förtrycker sin befolkning eller ej har ingenting med saken att göra. Just nu är världsläget sådant att Iran är bättre att ha som allierad än som fiende, så därför gör vi affärer med iranierna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *