Utredaren om tiggare verkar ha noll koll

Då vill jag först göra ett par klargöranden. Jag vet att det förekommer brottslighet i samband med tiggeri. Här i Örebro har jag till exempel fått veta att det finns grupperingar som ”mutar” in vissa platser. Jag har inte hört något exempel där något betalt. Däremot att en gruppering anser att ”detta är vår plats – du får gå någon annanstans”. Jag har träffat tiggare som vänt sig till polisen om detta.

Och ja, det vore sensationellt om det inte förekom någon form av brottslighet som riktades mot dessa människor. Utsatta människor är just utsatta.

Men innebär det att vi ska sätta likhetstecken mellan tiggeri och organiserad brottslighet? Där är mitt svar nej. Än så länge, ska jag kanske tillägga. Det finns forskare som har kartlagt detta, bland annat en stor norsk studie. Huvudregeln verkar inte vara att de är offer för människohandel. Däremot är det vanligt att familjer och släkter samarbetar. Och det har jag också sett här i Örebro.

Jag går igenom vad den nationella samordnaren för EU-migranter skriver om människohandel. Och det som framgår är att han har noll koll. När han på presskonferensen försöker göra det till ett stort problem, så förvränger han innehållet i sin egen rapport.

Så här skriver han exempelvis:

”Förutom risken för hatbrott är dessa samtidigt utnyttjade av kriminella aktörer, genom människohandel och utpressning. Polisen vet inte hur många det rör sig om, men känner till flera grupper av tiggare i Sverige som befinner sig i denna situation. Mörkertalet kan vara stort.”

Sista meningen: Mörkertalet kan vara stort. Ja kan vara. Men vi borde väl kräva mer än gissningar i en så här allvarlig fråga. Han har noll koll!

Han ger ett exempel på ett åtal i Göteborg. Ja, visst sådant bör uppmärksammas. Men ett eller några åtal kan inte utgöra grund för sådana påståenden.

Lite senare skriver han så här:

”Antalet polisanmälningar gällande människohandel för tiggeriändamål har ökat från 9 till 55 under perioden 2013–2015. Ökningen tros bero på en faktisk ökning av brottsligheten. Mörkertalet förmodas vara stort.”

Även här är det gissningar. Inte fakta. Hade detta papper lagts fram som avhandling vid ett universitet, så hade det blivit underkänt! Frågan är om formuleringen ens håller för en uppsats på gymnasienivå.

Åter igen: Jag utesluter inte att organiserad brottslighet förekommer i samband med tiggeri. Men av en statlig utredare kan vi begära mer än gissningar.

Jag återkommer med mer om denna rapport i morgondagens ledare.

 

 

Publicerat av

Lars Ströman

19 reaktioner till “Utredaren om tiggare verkar ha noll koll”

 1. Om du, Ströman, vet så mycket genom att fråga några tiggare på stan. Varför skötte inte du utredningen?
  Ang. Norska rapporter brukar du inte hänvisa till dem när det gäller t.ex. åldersfusket på ensamkommande etc.

  1. Mitt jobb är inte att sköta utredningar. Och jag bygger det jag skriver på mera än några tiggare på stan, vilket framgår av både bloggen – och även av ditt svar faktiskt. Och ja, jag har citerat norska rapporter om ålderskontroller av ensamkommande barn. Ett tips: Läs vad jag skriver först, skriv kommentaren sedan.

 2. Om man som ledare på NA bestämt sig för att tiggare inte ingår i kriminella ligor och att dom är här helt på ärliga grunder kan det vara svårt att ta till sig detta när ledaren tidigare avfärdat liknande information som SD propaganda. Sanningen kan vara hård när man stått med skygglappar och vinklat allt som man själv vill eller hoppas att det ska vara.
  Ströman tänk om det är så att du och överiga jounalister blivit vilseledda och felinformarade? Tänk om era "experter" har haft fel?Jag förstår att du aldrig skulle kunna inse detta och än mindre att du skulle kunna ändra åsikt. Dock tror jag du hade jublar om utredaren kommit fram till något som passar in i din bild av tiggare och invandring!

  1. Jag föreslår att du läser både bloggen och den utredning som lades fram i dag. Jag har inte bestämt mig för att tiggare inte ingår i kriminella ligor.

 3. Sen tycker han inte att man borde ge pengar till tiggare eftersom han inte tror att det hjälper personer ur djup fattigdom, heller. Utan han tror att pengarna gör mer nytta om man ger dem till hjälporganisationer i ursprungsländerna.

  Det känns bra när utredare kommer med väl underbyggda påståenden…

  1. De är inte underbyggda. Journalisten Aaron Israelsson skriver till exempel om hur byar där många rest till exempelvis Sverige bygger bostäder och satsar på utbildning. Det är sannolikt effektivare att ge pengar direkt till människors hushållskassa än gå via biståndsorganisationer eller en korrupt stat. Men alla tre behövs!

   1. Jag var ironisk. Jag insåg just att det inte alltid framgår i text.

    För övrigt så håller jag med. Jag har läst artiklar från alla möjliga vinklar, inklusive artiklar om internationellt bistånd, som pekar på att det viktigaste med välgörenhet är att det är så få mellanhänder som möjligt. Det verkar som att folk vet bäst själva vad de ska göra med pengarna (eller snarare, de är de enda som garanterat bryr sig om om sin egen välgång).

 4. Man kan säga att utredaren inte drar förhastade slutsatser. Inga uttalade överdrifter, snarare underskattning av viss problematik, men det framgår helt klart att mörkertal finns. Kanske är det det svårt att finna data, vi vet ju att polisen döljer vissa rapporter. En del intressanta slutsatser har dock dragits. Utredningen slår bland annat fast att man inte ska ge pengar till tiggare, att tiggares barn inte bör tillåtas skolgång, ockupering av mark för bosättning bör beivras, osv. Ser fram emot morgondagens ledare.

  1. Det finns absolut ett mörkertal. Men hur stort? Slutsatsen av utredningen är i stort sett "vi vet ingenting".

   1. Ibland får man lägga sina känslor åt sidan även om fakta går tvärt emot ens personliga åsikter. Att vissa data ej kan säkerställas med exakthet i rapporten kan knappast redovisas bättre än att klart ange detta faktum? Siffrorna som anges är i de fallen dessutom de lägsta. Att dessutom hänvisa till journalisten Aaron Israelssons skriverier i ämnet ökar inte trovärdigheten i din kritik.

    1. Aaron Israelson talar rumänska – och har lång erfarenhet av kontakt med tiggare. Han bor numera i Rumänien. Jag anser att han är mer trovärdig än utredaren. Men det är naturligtvis legitimt att ha olika uppfattning om det. Problemet med utredningen på just den här punkten är att den knappast innehåller några fakta, bara gissningar.

 5. Hej Lars,
  Nedan skrev jag 12sept -15, kommer du ihåg vad du svarade?

  "Vad jag väntat på denna "lösning" för tiggarnas situation.
  Nu tycker jag att Martin Valfridsson skall återbetala den ersättning han fått hittills.
  Hela den summan kan skickas till organisationer han själv nämner.
  Vilken flopp, det blev ett självmordsuppdrag enligt utsago.
  Nu rider Åsa Regnér på denna "avhandling" från denna samordnare för nu blev det legalt att tycka så.
  Är det någon mer än jag som såg detta komma, hjälp på plats genom organisationer? För det är precis vad som nu sägs i klartext och genast blir både Valfridsson & Regnér "SD:are",…….
  Kom inte med att det är SD tänk för jag har röstat på S hela mitt liv fram tills Göran Persson avgick.
  Om ovan nämnda ger en skälig summa till de som tigger i Sverige och transport hem med direkt kontakt till de verkande organisationerna så har vi "löst" vad alla kallar ett problem.
  Nu till summan, är 5000 i gåva per tiggare skäligt för att sedan erhålla hjälp fortsättningsvis av t.ex Röda Korset?"

  1. I sak ligger det till så här: Att ge pengar direkt till människors hushållskassa är ofta ett effektivt bistånd.

 6. Vad beträffar organiserad brottslighet så kunde vi i tv i höstas se när en buss med tiggare kom till Sverige/Göteborg. Den hade en släpvagn som lastades full med cyklar. Jag kan inte tro att de hade köpts. Frågan är hur mycket mer som stjäls och skickas tillbaka. Frågan är varför polisen inte finns på plats när bussar kommer.
  Ett stort problem är att svensk lagstiftning inte hänger med i den förändring som landet genomgår. Varför kan tiggarna inte utvisas? De befinner sig här illegalt? Vem betalar för nedskräpningen – inte är det tiggarna eller deras hemländer.

  1. Du gissar alltså att cyklarna är stulna, men har ingen aning om det. Nej, tiggarna är inte här illegalt. Om de däremot skulle börja ställa krav på exempelvis försörjningsstöd, skulle socialtjänsten sannolikt säga: "Okej, du kan få ett bidrag till hemresa, inte mer".

 7. När han skriver "Mörkertalet kan vara stort" så citerar han samtidigt "World Bank Group, Diagnostics and Policy Advice for Supporting Roma Inclusion in Romania, 2014.". Det verkar också som att den svenska polisen tror att mörkertalet är stort. Så här står det "Mörkertalet förmodas vara stort. Polisen ska mot bakgrund av det se över och uppdatera sitt metodstöd för att utreda människohandel.". Inga uppseendeväckande felaktigheter i min mening i denna typ av text.

  Jag tycker du ska vara lite försiktig med att uttala dig om vilken nivå viss forskning håller. Rapporten är 218 sidor lång och jag tvivlar på att du läst den i sin helhet. Så lämna den uppgiften till uppdragsgivarna / forskningssamfundet.

  1. Jag bara konstaterar att det framgår av utredningen att utredaren har noll koll. Det står i klartext. Det är gissningar.

   1. Du får ursäkta mig men jag tror nog att författarna bakom rapporten har betydligt bättre koll på läget än vad du och din twitterkompis Aaron har. Om du hänger upp dig på en formulering som "Mörkertalet kan vara stort" i en rapport på 218 sidor och tar det som bevis på att utredaren har "noll koll" så hoppas jag verkligen att du inte sätts på att göra en peer-review i någon vetenskaplig tidskrift.

    1. Jag utgår bara från vad som står i utredningen. Och där finns knappast några belägg för att brottsligheten i samband med tiggeri skulle vara omfattande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *