Leif GW Persson: Privatisera polisen!

Nej, jag tror inte att det är ett realistiskt förslag att vi ska ringa konkurrerande poliskårer, när vi är utsatta för brott. Polisen är statens kärnverksamhet. Den kan inte privatiseras. Däremot kan exempelvis bevakningsföretag komplettera polisens verksamhet. En tjuv bryter sig inte in i en bil om en väktare står och tittar på, exempelvis.

Men det är intressant att socialdemokraten Leif G W Persson i denna veckas upplaga av Veckans brott förespråkar en privatisering av polisen. Ett privat företag kan nämligen inte, anser han, acceptera den ineffektivitet som finns i dagens poliskår.

När jag skriver detta känner jag åter igen att jag vill påpeka att det görs  mycket bra polisarbete. Jag tycker att de förändringar som är på gång i Örebro – med en utlokalisering av en del av poliserna till Vivalla är exempel på det. Men det återstår givetvis att se resultaten.

Här är det Leif GW Perssons tanke som är intressant. Det finns skäl att låta privata företag konkurrera om offentliga tjänster. Inte för att all – eller kanske inte ens merparten – av den offentliga verksamheten ska privatiseras. Utan snarare för att verksamheterna mår bra av att det finns alternativ. Konkurrens leder till att man skärper sig. Och alternativen kan leda till att offentlig och privat verksamhet inspirerar varandra.

Här är ett tidigare klipp från Veckans brott, där Leif GW Persson ger sin syn på Polisen. Jag ska gärna tillägga att vi även i Veckans brott kan se goda exemplen på vad skickliga poliser kan åstadkomma, exempelvis i svåra mordutredningar.

Publicerat av

Lars Ströman

5 reaktioner till “Leif GW Persson: Privatisera polisen!”

 1. Det är inte så ofta som Ströman och jag har samma åsikter när det gäller politik och samhällsproblem. Men här håller jag
  med Ströman polisen ska inte privatiseras. Skola sjukvård och polis ska det privata hålla fingrarna borta ifrån enligt mig.
  Måste säga att jag blev förvånad över GWs utspel , skulle man tillåta flera utövare av polisiära uppdrag? Det faller på
  sin egen orimlighet. Jag undrar nästan om han menade allvar eller om han uttalade sig för att "röra om i grytan". Det
  är möjligt att GW varit sosse, men är han det nu? Jag tycker inte han ger sken av att vara en "riktig" sosse tillåt mig
  tvivla. Förövrigt så tycker jag att den GW jag lärt känna har för bra omdöme för att komma med ett sånt här förslag.

 2. Vad föranleder den tendentiöse och google-intellektuelle bloggaren att inordna Leif GW Persson som socialdemokrat?

 3. Varför hårdra cirkeln som gjordes här?

  Jag tror det skulle kunna vara mycket gott med effekten av att konkurrensutsätta en del av de organ som staten har. Man kanske skulle kunna göra en del åtgärder för att få bättre fart på polisens arbete. Ett sätt skulle kunna vara att ta in chefer från den privata sektorn. En annan åtgärd skulle kunna vara att låta äldre poliser växla karriär till någon annan del av samhällsapparaten. En äldre utredare hos polisen skulle förmodligen bli en utmärkt socialarbetare.

  En tredje variant kan vara att återinföra de beredskapspoliser som fanns en gång i tiden. I regel duktiga medborgare som ville ställa upp på ett bra sätt. .

  Det som stör många av dagens unga inom polisväsendet är, tror jag, den toppstyrning och totala avsaknad av medinflytande som råder. En annan källa till oerhörd frustration bland polisens personal är den hantering som dagens brottslingar får i domstol.
  Här, om någon stans, skulle en ny syn på brott och straff verkligen behövas. Lagar har vi så det räcker till, problemet är bara domstolarnas obenägenhet till att gå upp i straffskalorna.

  Polisen kan ju nästan jobba ihjäl sig om inte de som ska lagföras får ett adekvat straff, eller behandling, när så kan vara bättre.
  LGWP, sosse eller inte, är en klok man. Hans kunskap skulle kunna användas bättre än som TV underhållning.

 4. Svindlande tanke! För mig känns det som om polismakten är det sista en rättsstat skulle släppa ifrån sig, även om det skulle bli betydligt billigare. Tänk att ha konkurrerande poliskårer som kommer i bråk med varandra precis som glassbilarna för några år sedan. Men å andra sidan är det väl så idag också. Man försöker jaga bort buset från sitt eget distrikt. Kanske en poliskår med kopplingar till ett kriminellt motorcykelgäng skulle känna sig frestade att lämna anbud. Tanken skrämmer av mer än en anledning typ: ”Polisen City Slickers AB i Örebro har gått i konkurs”.
  Jag tror G W Persson ”ställer på”. Han tycker om att ”röra om i grytan” precis som LAK kommenterade, och få fart på debatten om polisens "effektivitet".
  Det här med att privatisera vissa kommunal och statliga verksamheter är något som privata ”större” bolag började med på tidigt åttiotal. Man lade ner t. ex egna ”sega” serviceavdelningar som man inte rådde på därför att de blivit institutionalisera och istället köpte man tjänsterna av servicebolag. Det gjorde man bara därför att det var billigare och att man kunde ställa krav som blev åtlydda. Det kan nog gälla för en polisiär verksamhet också men att staten har direktkontrollen (har man det idag?) över verksamheten måste vara grundläggande i en demokrati. Finns det något land som har en privatiserad poliskår?
  Tanken är ju intressant om man bara tillät anbudslämnarna att vara andra länder polisorganisationer typ Scotland Yard för brottsutredningar, finländska ordningspoliser, holländska fängelser och G W Persson som spindeln i nätet. Nej, jag tror G.W. Persson sitter och myser och funderar på vad han skall hitta på härnäst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *