Brittiskt undantag i 13 år – eller fem? Det blir nog nio…

Jag tror att det här toppmötet blir ungefär som Storbritanniens David Cameron ville att det skulle bli. Nu har världens medier rapporterat om nattliga överläggningar. Cameron själv har inte sovit särskilt mycket i natt, under försöken att komma överens om de brittiska undantagen. Sådant är bra för den image han själv har intresse av att skapa: Premiärministern som slåss för brittiska intressen inom EU.

En av frågor som nu diskuteras är undantagen för sociala förmåner. Ett medlemsland ska kunna begära att en viss typ av sociala förmåner börjar gälla först när en person har arbetat i landet under fyra år. Formellt lika i de 28 medlemsländerna. Men i praktiken är det Storbritannien det handlar om.

David Cameron kom till förhandlingarna med en begäran att detta undantag ska kunna gälla i upp till 13 år. En grupp länder från Östeuropa svarade att fem år borde räcka.

Då ser spelet ut så här: David Cameron måste komma hem och berätta att han visserligen fått backa lite, men att han fått nästan som han vill. Det talar för att undantaget kommer att gälla i ungefär nio till tio år – någonstans i den storleksordningen.

 

Publicerat av

Lars Ströman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *