EU gör symboliska eftergifter till Storbritannien

Som väntat finns det nu en uppgörelse mellan de 28 medlemsländerna om de framtida villkoren för Storbritannien.

En av de svåraste knäckfrågorna var under vilka villkor som Storbritannien ska ha möjlighet att begränsa vissa sociala förmåner för EU-medborgare som arbetar i landet. Storbritannien ska i viss lägen kunna säga att en person måste ha arbetat i landet i fyra år innan han eller hon får del av dessa förmåner. Men hur länge ska Storbritannien kunna tillämpa dessa regler? Utgångsbudet från Storbritannien var 13 år. Utgångsbudet från en grupp länder i Östeuropa var fem år. Resultat av förhandlingen: Sju år.

Barnbidrag som betalas ut till barn i andra EU-länder ska kunna indexregleras. Men formuleringarna ändrades en aning. Från början talades det om att de skulle indexregleras efter mottagarlandets levnadsstandard. Nu står det levnadsförhållanden. Vad det nu innebär?

Sedan får britterna igenom en del rena symbolfrågor, som att landet inte ska vara bundet att delta i en allt djupare europeisk integration, att euroländerna inte får kuckilura för mycket för sig själva. Beslut som rör de 28 medlemsländerna ska också fattas i hela EU-kretsen. Men det är en självklarhet som gäller redan nu.

De som kräver att Storbritannien ska lämna EU måste pressas på vad deras alternativ är. Vilket förhållande till EU ska Storbritannien ha om landet lämnar EU? En sak är klar: EU kommer i hög grad att lagstifta i Storbritannien även om landet skulle lämna EU.

 

Publicerat av

7 reaktioner till “EU gör symboliska eftergifter till Storbritannien”

 1. Undrar om fler länder framöver också kommer att kräva olika undantag och då kan man ju fundera på vad EU är för något eller ska kallas för, att det är och skulle vara en enig union vore väl nästan att ta i, eller ?

  1. EU har under lång tid varit en union med olika hastigheter. Alla länder är t ex inte med i Schengensamarbetet. Några länder står utanför valutaunionen. Och några länder är inte med i det europeiska patentsamarbetet.

 2. Ska bli väldigt intressant att se vad som händer nu.

  Hur det än blir så pressas nog EU att bli effektivare och folkligare

 3. Vad menar du med "EU kommer i hög grad att lagstifta i Storbritannien även om landet skulle lämna EU."?
  För övrigt så behöver du nog inte oroa dig, inget land kommer någonsin tillåtas lämna unionen…

  1. Brittiska företag som vill sälja varor och tjänster i EU måste anpassa sig till de regler som gäller i unionen. Om Storbritannien lämnar EU måste landet på ett eller annat sätt anpassa sig till det. Det är många länder utanför EU som inför EU:s lagstiftning i sin egen, eftersom de är beroende av handeln med EU. Om britterna säger nej till EU kan landet lämna EU. Det finns en utträdesparagraf i fördraget som reglerar hur det ska gå till. Grönland lämnade för övrigt EU när landet fick status som en självstyrande del av Danmark.

   1. Jo, fast nu är det väl kanske inte elsäkerhetsföreskrifter för brödrostar och dylikt som gör att många britter vill lämna EU. Det är väl snarare så att de vill slippa de lagar som du ofta nämner när du ska förklara hur "omöjligt" det är att genomföra vissa förändringar. Att EU lät några tusen eskimåer lämna unionen får nog närmast betraktas som en parentes i sammanhanget.

    1. Det är faktiskt mycket oklart vad den brittiska regeringen egentligen ville ändra på. Det har så att säga förändrats på vägen. Du hävdade att EU inte kommer att tillåta att något land lämnar unionen. Jag säger det har redan hänt, och exemplifierar med Grönland. Om britterna röstar nej kommer det resultatet självklart att respekteras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *