Kollektiva bestraffningar förespråkas på SVD:s ledarsida!

Individens ansvar är en grundläggande princip för alla rättsstater. Det gäller även när det är stora kollektiv som står för de olagliga handlingarna. Om en hop fotbollshuliganer kastar sten med mera, så är det ändå varje individ för sig som måste utredas och fällas. När Göteborgskravallerna inträffade var polisen tvungen att utreda var och en för sig. Åklagaren var tvungen att bevisa att personen X, personen Y och personen Z hade kastat sten eller utfört andra olagliga handlingar. Och så måste det vara i en rättsstat. Finns det ett tvivel så ska personen frias.

Men nu förespråkar Inger Enkvist, kolumnist på Svenska Dagbladets ledarsida att vi ska överväga att straffa kollektiv i stället för individer. Hon gör det med utgångspunkt från händelserna i Köln på nyårsnatten. Exakt så här skriver hon:

”Både när det gäller polisarbete och domstolar är Europa inställt på att konstatera en viss individs ansvar för en handling och inte gruppers. Händelsen väcker frågan ifall det behövs förändringar utifrån erfarenheter som denna.”

Det är intressant att hon tar upp det utifrån händelserna i Köln, inte utifrån Göteborgskravallerna eller utifrån fotbollshuliganer. Och hon nämner, liksom i förbifarten, att en elev på en skolresa under 70-talet blev bestulen på sin plånbok ”av ett tiotal unga män med nordafrikanskt utseende”.

Så frågan är hur hon tycker att den kollektiva bestraffningen ska utdelas. Ska män med nordafrikanskt utseende som befinner sig på en viss plats vid en viss tidpunkt fällas för brott – alldeles oavsett vad de har gjort?

Vi har yttrandefrihet i Sverige. Hon har rätt att säga detta. Jag är även beredd att försvara hennes rätt att säga det. Men att sådana ståndpunkter framförs på Svenska Dagbladets ledarsida gör att uttrycket ”slaskhöger” förefaller ännu mer relevant. Att förespråka eller ens antyda att kollektiva bestraffningar borde övervägas borde vara långt från den bildningstradition och försvar av rättsstaten som Svenska Dagbladet av tradition har stått för.

 

 

Publicerat av

9 reaktioner till “Kollektiva bestraffningar förespråkas på SVD:s ledarsida!”

 1. En bra ide bestraffa kollektivt vi kan börja med individer som ingår i en familj gör en person i familjen ett brott så blir hela familjen straffad.
  Det skulle på det viset ge individer i en familj svårare högre orsak att INTE göra brott för att hela familjen får straff med.
  På samma gång om denna lagändring sker så ska hela familjen låsas in i samma rum under hela strafftiden.
  Om inte detta skulle fungera avskräckande hjälper nog inget annat.
  När man missat att uppfostra sina barn eller helt enkelt get fan i det ska man inte FÅ skaffa barn.
  Kanske äv en dags att återinföra kastrering i Sverige om man inte klarar barnkörkortet..?
  Dåliga gener bör inte gå i arv.

  1. Det där är förmodligen en av de vidrigaste och pöbelaktigaste kommentarer jag läst på länge. Precis som du resonerar gör man i Nordkorea idag där de sätter hela familjer i läger p.g.a en individs brott. Och exakt likadant gjorde Stalin. För att inte tala om Nazityskland och även i Sverige där man tvångkastrerade människor p.g.a "oönskade gener". Ett fullkomligt vidrigt resonemang! Eller du kanske känner hur det rycker i högerarmen och tycker det är en mysig känsla?

 2. Om SVD verkligen skulle förorda kollektiv bestraffning vore det sensationellt. Nu gör Ströman ett halmgubbeangrepp som tyvärr blivit alltför vanligt numera. Om man läser Enkvists artikel framgår det ju att det i stället gäller tolkningen av "tillsammans och i samförstånd" när en ny företeelse som gruppantastandet i Köln blivit känt.

  1. Nej, det är inte så hon skriver, vilket också framgår av bloggen. Men för att upprepa. Så här skriver hon: ”Både när det gäller polisarbete och domstolar är Europa inställt på att konstatera en viss individs ansvar för en handling och inte gruppers. Händelsen väcker frågan ifall det behövs förändringar utifrån erfarenheter som denna.”

 3. Återigen visar en kommunist som blivit vänsterliberal sitt rätta tryne , själv kan du peka ut och kalla människor vad som helst , men när man pekar ut kriminella som har fel ursprung , då är det skillnad enligt dig.

 4. Inger Enkvist är en klassiskt konservativ tänkare, vars idéer sällan når utanför den allra dammigaste akademiska världen. Hon har skrivit några måttligt uppmärksammade böcker på temat att skolan borde återgå till 1950-talet, ungefär. Som återkommande kolumnist i SvD har det också varit nästan uteslutande utbildningsfrågor hon skrivit om. I det citerade inlägget rörde Enkvist sig för ovanlighetens skull utanför ämnesområdet, men ändå kanske inte så långt bort från sin konservativa världsbild. Sådana är de, bakåtsträvarna.

  1. "..skolan borde återgå till 1950-talet..Sådana är de, bakåtsträvarna."

   Jajamen, -you bet! And we're gonna make Sweden great again!

 5. I vissa fall så, jippie, mer kollektiva straff! Och detta ska ju gälla ALLA oavsett längd, bredd, färg och kön! Det ska f-n inte gå att komma undan bara för att det inte går att bevisa vem av fem som utdelade den dödande sparken mot huvudet utan där ska ta mig f-n ALLA fem dömas till lika hårda straff, gärna för mord!

 6. Ja bakåtsträvare finns det förvisso både här och där. Det finns också en kant som säger sig sträva framåt men för många av dem går det inget bra. I dagläget tycks det vara kvinnorna som är kollektivt bestraffade och ingen bryr sig mer än en dammig akademiker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *