EU viktigast för Sveriges utrikespolitikik

EU är Sveriges viktigaste utrikespolitiska arena. Det sade utrikesminister Margot Wallström när hon läste upp regeringens utrikespolitiska deklaration i riksdagen.

Egentligen en självklarhet sedan flera år tillbaka. Men det är först nu det sägs i klartext.

För Sverige är det till exempel viktigare att påverka EU än att få en plats i FN:s säkerhetsråd. Visst kan det betyda något att sitta i säkerhetsrådet, inte minst om vi agerar i samråd med andra EU-länder. Men säkerhetsrådet är helta tiden beroende av stormakters välvilja.

EU kan däremot göra en hel del av egen kraft. Några exempel:  Införa sanktioner mot Ryssland efter landets ingripande i Ukraina. Rädda 250 000 flyktingar genom en insats i Medelhavet. Agera för att länder i Öst- och Centraleuropa kan minska sitt beroende av rysk gas. Medverka till att freden upprätthålls i länderna på Balkan.  Inom ramen för EU kan Sverige hjälpa Frankrike att bekämpa den Islamiska staten. Ingen dålig meritlista, faktiskt.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *