Vaginalring i all ära… men det är ingen lösning

Sudanese refugees walk in Abou Shouk refugee camp, on the outskirts of the north Darfur capital of el Fasher, Sudan, Wednesday, April 7, 2010. The United States says it respects the decision by Southern Sudan's main political party to boycott local polls in the country's north but still wants Sudan's first multiparty elections in a quarter-century to begin next week. Afrika. (AP Photo/Nasser Nasser)
Arkivfoto: AP Photo/Nasser Nasser

 

Det positiva är att forskare har hittat nya sätt att förhindra spridningen av hiv-viruset. Det effektivaste sättet har visat sig vara för kvinnor att svälja en tablett om dagen, med förebyggande hiv-medicin. Problemet är att är svårt att åstadkomma den typen av kontinuitet som tabletterna kräver, i de fattigaste områdena i Afrika där spridningen är som störst. Så vad annars? Näst bäst är en virusdödande gel som kvinnan kan stryka på slidan vid samlag. Men inte heller det har visat sig vara så smidigt och enkelt för kvinnor att använda sig av i vardagen. Dessutom: Vem hinner hala fram tuben med gel, när samlaget kommer plötsligt – som en våldtäkt?

Den nya lösningen är en vaginalring, en fem centimeter stor plastring som utsöndrar förebyggande hiv-medicin, som sätts in i slidan och byts ut efter en månad (lite som en menskopp). De promotas som säkra och lätta för kvinnan att hantera, och dessutom: De märks inte vid samlag. Visserligen har det visat sig att de bara skyddar 30 procent av kvinnorna från hivinfektioner. Men forskarvärlden verkar ändå rätt nöjd med resultatet. Det är ju bättre än ingenting, eller hur?

 

Young girls from South Africa take part in a play by animal rights activists outside the site of the World Summit on Sustainable Development, at the Sandton Convention Centre in Johannesburg Wednesday Sept. 4 2002. The summit concluded on Wednesday. (AP Photo/Dario Lopez Mills) COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN Code: 436
Arkivbild: TT

Det negativa är att ansvaret återigen landar på kvinnan, att skydda sig mot andras handlingar. Anledningarna till att hiv fortsätter att spridas i världen, är lika många som komplexa. En vanlig förklaring är den okunskap och de myter om viruset som fortfarande förekommer på många håll. Men framför allt handlar den fortsatta spridningen (främst till kvinnor) om män som, av en rad olika anledningar, vägrar använda kondom. Och det handlar om kvinnor som dagligen utsätts för sexuella övergrepp, av hiv-positiva män.

Så, i väntan på att män ska sluta våldta kvinnor (i Sydafrika anmäls 147 våldtäkter om dagen) och börja använda kondom, ja då får väl vaginalringar ses som någon slags framgång.

 

 

Läs mer:

New York Times

Sveriges radio

Amnesty

Unicef

 

Publicerat av

En kommentar till “Vaginalring i all ära… men det är ingen lösning”

  1. Verkar lite som att västvärlden vill att "naturen" skall ha sin gilla gång i den delen av världen.

    147 våldtäkter om dagen? Skulle snarare tror att det rör sig 5000 i "mörkret",..

    Tänk om inte HIV begränsade befolkningsökningen.

    Ett land där en HIV smittad man tror sig bli frisk genom att våldta ett barn eller baby för den delen.

    Då till svaret på frågan jag får innan den ställts: Ja jag vill rädda kvinnor och barn men det är sedan länge försent tyvärr, världen är vad den blivit pga av oss och vi har begränsat vår möjlighet till överlevnad pga okunskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *