KU, Jonas Millard och den politiska teatern

Jonas Millard, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, övervägde att KU-anmäla statsminister Stefan Löfven för hans uttalande om att han tror på Lisbeth Palmes utpekande av Christer Pettersson som Olof Palmes mördare. Men Millard skriver också att han är tveksam till ”om vi rent kommunikativt tjänar på att KU-anmäla honom” i ett sms till partiledaren Jimmie Åkesson.

Tyvärr är detta ingen överraskning. Konstitutionsutskottet används mer för att klippa till en politisk motståndare än för att verkligen utreda om statsråd har följt regeringsformen när de har utfört sina uppdrag. Anmälaren hoppas på två saker. Dels ska regeringen förlora på att nyheten kablas ut att ”statsministern har KU-anmälts”. Dels ska regeringen förlora på den process som KU-anmälan leder till. Alltså en politisk teater där statsrådet frågas ut i riksdagen.

KU ska som sagt användas när statsråd missköter sig, när de exempelvis bryter mot regeringsformen när de utför sitt uppdrag. KU ska inte användas för att ett oppositionsparti allmänt surar över att statsrådet X, Y eller Z driver en viss politisk linje. Sådant ska skötas inom ramen för andra utskott – och under debatterna i riksdagens kammare. Sedan avgör väljarna vart fjärde år vem som ska styra landet.

Ibland kan utspelen i KU bli rent pinsamma. Moderaterna KU-anmälde till exempel statsminister Stefan Löfven för hans sätt att sköta regeringens flyktingpolitik. Då svarade Socialdemokraterna med en motanmälan mot den förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Detta är KU-anmälningar på låtsas. Ingenting annat.

I sak finns det skäl att utreda vad Stefan Löfven sade. Statsministern gjorde sig inte skyldig till förtal genom att peka ut Christer Pettersson eftersom Pettersson är död. Och mänskligt är det förståeligt att statsministern vill stödja Lisbeth Palme. Men som statsråd ska han låta polisen sköta sitt uppdrag utan någon som helst politisk inblandning. Det vore intressant om KU opartiskt och sakligt granskade var gränserna går. Är oppositionspartierna intresserade av det? Eller är de mest intresserad av den politiska teatern?

 

 

Publicerat av

6 reaktioner till “KU, Jonas Millard och den politiska teatern”

 1. KU- anmälan tappar helt sitt värde när det missbrukas och tas ner till hink och spade nivå.

 2. "Men Millard skriver också att han är tveksam till ”om vi rent kommunikativt tjänar på att KU-anmäla honom” i ett sms till partiledaren Jimmie Åkesson."

  Läser NA SD:s interna sms?
  Har ni egen underrättelsetjänst eller hyr ni in de tjänsterna?
  Er pålitliga källa till detta?

  1. Det var en av kvällstidningarna som refererade till detta. Som "avslöjande" är det lite väl tunt. Men det kan vara intressant att föra ett resonemang kring KU:s roll utifrån Millards SMS.

   1. Expressen eller Aftonbladet?
    Man bör ange sin källa, annars är det ett rykte eller något man hittat på själv.

    Tar du någon av nämnda tidningar som sanningen?
    Frågan om på vilket sätt media läser andras SMS gäller fortfarande, även om någon kvällstidning gjorde det.
    Ni refererar till att så har skett.
    Då borde ni veta om att det är möjligt att göra.
    Hur då?
    Mutar ni teleoperatörernas personal?
    Eller är alla SMS-trafik möjlig för tvivelaktiga tidningar att läsa utan insiders hos telebolagen?

    Jag tycker det är viktiga frågeställningar.
    Vad tycker du?

    1. Aftonbladet var det. Jag kan inte svara på hur Aftonbladet fick tag i dessa uppgifter. Den frågan måste du rimligtvis ställa till Aftonbladet och inte till mig. Men rent allmänt kan jag berätta att SMS som skickas till och från offentliga institutioner kan vara allmän handling.

     1. Ok.
      Nu har jag ställt frågan till Aftonbladet.
      Vi får se om de svarar.
      Hur som helst skriver du utan att först kolla upp trovärdigheten i det AB skriver, och utan att ange din källa alls, om detta som om det vore fakta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *