Nej, Stefan Löfven, du vet inte vem som mördade Palme.

Stefan Löfven uttalade sig i helgen om mordet på statsminister Olof Palme. Exakt så här sade han, enligt Dagens Nyheter: ”Det finns en person som är dömd och senare frikänd. Lisbet Palme säger bestämt att hon vet att det var Christer Pettersson, och då tror jag på det”.

Det är sådant som kan leda till anmälningar till Konstitutionsutskottet, och det med viss rätt. Statsministern ska inte uttala sig i skuldfrågan. En av orsakerna till att mordutredningen havererade var att den styrdes politiskt. I stället för att utgå från mordplatsen snickrades teorier ihop om vem som eventuellt hade intresse att mörda Olof Palme. Då uppstod PKK-spåret – som, ledde mordutredningen käpprätt åt fanders. Dessutom tvingades en justitieminister att avgå.

Christer Pettersson är den enda personen i hela världen som har papper på att han inte har mördat Olof Palme. Eller för att vara mera exakt: Hovrätten har kommit fram till att bevisen mot Christer Pettersson inte håller. Och Högsta domstolen har avvisat en resningsansökan från åklagarsidan. De nya skäl som åklagarsidan presenterades räckte alltså inte för att  ärendet skulle prövas på nytt.

När utrikesminister Margot Wallström fick motsvarande fråga uppträdda hon mer korrekt: Hon vägrade att ta ställning i skuldfrågan och konstaterade att det är en sak för polisen.

 

Publicerat av

14 reaktioner till “Nej, Stefan Löfven, du vet inte vem som mördade Palme.”

  1. Statsministern ska över huvud taget inte uttala sig i skuldfrågan. Det kan tolkas som ett försök att styra mordutredningen.

 1. Det han säger är vad han tror inte vad han vet. Sen har det gått 30 år sen Palme mördades. Har inte så stor betydelse
  vad han tror efter 30 år. Det är klart att han har kunnat säga jag tror en sak men den behåller jag för mig själv. Alla
  har väl sina funderingar om vad som hände. Vad Löfven tror efter 30 år har inte så stor betydelse. Politisk styrning
  är väl ändå att ta i.

 2. Hahaha, Stefan Löfven får väl säga som Herr Ströman brukar göra. Anmäl på bara, det leder ändå ingenvart!

  1. Nej faktiskt inte. Statsråd ska exempelvis avstå från att göra sådana kommentarer, åtminstone så länge som polisutredningen pågår.

   1. Det är mycket som Statsministern varken skulle ha sagt eller gjort den senaste tiden,så detta var bara ett i raden.
    Å andra sidan är han ju inte direkt ensam om detta,även om det han sa nu tillhör den mildare graden mot vad
    han brukar vräka ur sig.

   2. Statsråd har rätt att tro dem också- finns inga legala hinder och Pettersson dog redan 2004. Löfvén pekade inte direkt ut en mördare men han sade att han trodde på Lisbets utpekande.

    1. Stefan Löfven har inte gjort sig skyldig till förtal eftersom Christer Pettersson är död. Men hans uttalanden kan tolkas som att statsministern har en uppfattning om hur mordutredningen ska skötas – där har vi problemet.

 3. Ingen vet om Christer Pettersson var oskyldig eller skyldig. Inte alltid juridik och sanning går hand i hand.

 4. Det verkar inte etiskt korrekt av en statsminister att ta ställning i en polisiär skuldfråga oavsett vem eller vad det gäller. Man kanske inte kan begära mer av en som kommer från golvet (fackföreningen) till statsminister. Mamma sa alltid: tala är silver -Tiga är guld, kanske något Löven borde tänka på framöver.

 5. Jag tycker man skall tolka uttalandet så att han uttrycker en personlig tanke med Olof Palmes familj som adress. En artig gest i ett sorgearbete. Den tolkningen kan man bjuda på när händelsen är så speciell även om bloggen har rätt i sak.

 6. Principiellt är det naturligtvis helt riktigt att statsråd ska avhålla sig från att kommentera pågående polisutredningar och rättsfall. Men i det specifika fallet tror jag att principen är svår att upprätthålla. Att utredningsarbetet formellt fortsätter beror ju bara på en kedja av fadäser begångna av den dåvarande polisledningen. Utan dem skulle mordgåtan idag betraktas som nöjaktigt löst. Att tycka att den är det kan knappast sägas vara en kontroversiell uppfattning, och till och med en statsminister borde kunna få ansluta sig till den nu. Frågan är annars när gränsen ska dras, om inte efter 30 år. Kommer svenska statsministrar aldrig att få ha en åsikt om Christer Pettersson?

  1. Han Christer Pettersson är ju död så varför hålla på att jiddra om det???????
   Man kan visa respekt till Palmes familj på annat sätt än som Löven gjort med sitt uttalande!!!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *