Oj, vad politiskt det blev på Oscarsgalan!

Under gårdagens Oscarsgala hettade det till ordentligt. Även om galan är uttalad opolitisk har den allt mer kommit att bli en arena för skådespelare, att på bästa sändningstid, stå upp för olika politiska och sociala samhällsfrågor. Och årets gala var sannerligen inget undantag.

Det började med att skådespelaren och komikern Chris Rock höll ett tio minuter långt inledningstal som uteslutande handlade om överrepresentationen av vita skådespelare i Hollywood – och inte minst bland de nominerade vid Oscarsgalan. Ärligt, bitvis rått och fruktansvärt viktigt. Se talet här:

https://www.youtube.com/watch?v=GBadiCVY-tk

Sedan blev det Lady Gagas tur att uppträda. För en tid sedan berättade Gaga (egentligen Stefani Germanotta) att hon blivit utsatt för sexuella övergrepp som tonåring. Sedan avslöjandet har hon allt mer kommit att blir ett ansikte utåt i frågan om sexuellt våld – inte minst för att uppmärksamma och sätta stopp för alla sexuella övergrepp som äger rum ute på amerikanska campus.

Det känslosamma framförandet av Gaga, som delade scenen med andra offer för sexuellt våld, möttes av stående ovationer och tårar. Och det är inte svårt att förstå varför. Se klippet här (tyvärr inte i en pangbra upplösning):

https://www.youtube.com/watch?v=vunc0M-BFgg

Personligen tycker jag att det känns uppfriskande med den här typen av statements under Oscarsgalan (jag vet att det finns många som inte håller med mig här). Snyggast outfits och bäst tacktal i all ära, men varför inte utnyttja att världens samlade blickar under en kväll är riktade mot en scen – för att vidröra viktigare ämnen? Det ena behöver ju inte utesluta det andra, eller hur?

 

Publicerat av

2 reaktioner till “Oj, vad politiskt det blev på Oscarsgalan!”

  1. En pissliberal som hyllar när mångmiljonärer som sätter på sig offerkoftan det är så jävla tröttsamt.

    1. Pissliberal? Den var ny. Jag vet inte riktigt vem som har satt på sig en offerkofta här. Förklara gärna vad du menar istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *