Rasmus Persson har rätt – sprututdelning är ett stickspår

Tror jag det blir en narkotikapolitisk katastrof om Örebro börjar dela ut sprutor till narkomaner? Nej, det tror jag inte. Är fria sprutor ett bra sätt att komma framåt i frågan? Nej, inte det heller.

Vi har två lagar som reglerar vård av missbrukare. En som handlar om unga missbrukare. Och en som rör vuxna missbrukare. Båda lagarna är tydliga. En missbrukare som riskerar att skada sig själv eller andra ska erbjudas behandling. Om personen inte går med på frivillig behandling ska personen vårdas med tvång. Det ger minst sagt märkliga signaler om missbrukaren då kan vända sig till en offentlig vårdinstitution eller en myndighet och få fria sprutor.

Det är missbruksvården vi ska fokusera kring. Hur ska vi se till att de missbrukare som faktiskt söker vård omedelbart får ta del av de behandlingsprogram som finns. Det kräver att vi satsar mer pengar. Och det kräver att vi avlastar kommunerna från den kostnad som behandling innebär. Dygnskostnaden kan vara flera tusen kronor. Vi kan ju tänka oss vad det innebär för en liten kommun som Ljusnarsberg.

 

Publicerat av

Lars Ströman

4 reaktioner till “Rasmus Persson har rätt – sprututdelning är ett stickspår”

  1. Som vanligt, Ströman är för och emot samtidigt så han kan säga "vad var det jag sa" i framtiden. Rasmus Persson och Ströman borde vara mästare på tipset. Dom kryssar i 1×2 på samtliga så dom vet att dom har rätt.

    Tycker det är fegt. Är ni för eller emot sprututbyte?

  2. Vad tror Ströman att det kostar att vårda någon med en blodsmitta?

    Sprututbyte är en smittskyddande åtgärd, inte i första hand tänkt att vårda ett beroende.
    Att personer med injektionsmissbruk får en lättare väg in i vården är dock en av de positiva bieffekterna av sprututbytet.

    1. Det kostar säkert en hel del. Det blir ingen lättare väg till vården om missbruksvården inte är tillräckligt utbyggd. Sprutbyte förefaller mest vara en fasad – ett sätt att säga "vi gör något".

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *