Jag har läst sista numret av viktig dagstidning?

Jag har laddat ner lördagens nummer av den turkiska tidningen Zamans engelska version. Förmodligen det sista numret där Zaman fungerar som en vanlig – och kritiskt granskande tidning.

När det har hänt saker i Turkiet har Zaman varit en bra källa. Men Zamans rapportering, dess kommentarer och dess politiska krönikörer har uppenbarligen inte passat den turkiska regimen. Tidningen har nu satts under statlig tvångsförvaltning.

När jag var i Turkiet för tolv år sedan kunde jag konkret bevittna en rad positiva förändringar. Under ledning av den dåvarande premiärminstern Erdogan genomfördes en rad politiska reformer som ökade yttrandefriheten, stärkte rättsväsendet och gjorde det lättare för landets minoriteter.

Nu har Erdogan blivit president. Och han verkar lida av en politisk paranoia. Han ser fiender överallt. Han försöker tysta kritiska medier. Tvångsförvaltningen av Zaman är bara ett exempel.

 

Publicerat av

Lars Ströman

8 reaktioner till “Jag har läst sista numret av viktig dagstidning?”

 1. Erdogan är på väg att skapa en islamistisk diktatur av Turkiet med sig själv som diktator. Det kommer inget gott från Erdoga och hans regim. Detta måste väst och NATO reagera mot.
  Om några år kommer vi få se turkar som flyr och vill komma till EU. Bojkotta Turkiet som semesterland och som handelspartner. Sätt press på Turkiet att respektera demokratiska värden

 2. Ja detta kan ju aldrig hända i Sverige,här finns ju ingen kritik mot varken stat,kommun eller landsting,fastän de körs i botten samtliga.Sedan tror jag dessvärre att papperstidningens historia inte blir så lång längre.

   1. Ja nu har ju Zamans anpassat sig i ledet av partitrogna tidningar,och blivit helt anpassad till regeringens syn på hur det skall vara i Turkiet. Jag tycker nog att dessvärre så är vår press idag likadan.Det finns bara en journalist som är obstinat och det är Josephsson i "UPPDRAG GRANSKNING" på SVT. nej jag tycker inte NA är bra på detta att ifrågasätta stat,kommun samt landsting, och det är ju du som är den ansvarige på NA,inte reportrarna,visst är det så.Kan du nämna något fall där du ifrågasatt våra kommunalråd eller landstingsråd, tror inte så.

 3. Turkiet ska aldrig säger aldrig under några som helst omständighter tillåtas bli EU-medlem –
  det får bara inte ske!!
  Håller med Ulf Nilsson här – bojkotta Turkiet överhuvudtaget som turistmål. Har själv aldrig besökt T o kommer aldrig göra heller.
  Lyssnade på inrikesminister Ygeman i Agenda ang. måndagens viktiga EU-möte med Turkiet –
  han säger "T tillhör Europa och så snart de uppfyller villkoren så …….." – hjälper inte -ett så stort
  muslimskt land hör inte hemma i EU.
  De superrika Gulfstaterna ska ta emot flyktingarna istället för EU – men de tillämpar nolltolerans –
  ev, "en hund begraven" sedan 70-talets oljekris .

 4. Ja, tidningar är viktiga vare sig de är i papper eller digitala. Jag hittade en NA från 1960 på vinden. Där fanns inte en insändare från allmänheten. Politiker och tidningens opinionsbildare hade då monopol på åsikter. Nu kan vem som helst framföra sin åsikter spontant, "bra eller dåliga". Demokratin har utvecklats, det är vi tacksamma för. Turkiet har kört fast eller snarare gjort en U-turn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *