Ännu en icke ödesdag för EU

Det blev som väntat. Mötet mellan EU:s ledare och Turkiets premiärminister blev inte någon ödesstund för EU. Snarare ytterligare ett möte med en viljeinriktning. Här är de beslutspunkter som finns med från toppmötet:

”återsända alla nya irreguljära migranter som reser över från Turkiet till de grekiska öarna, varvid EU ska täcka kostnaderna,
• för varje syrier som återtas av Turkiet från de grekiska öarna vidarebosätta en annan syrier från Turkiet i EU:s medlemsstater inom ramen för gällande åtaganden,
• påskynda genomförandet av färdplanen för viseringsliberalisering med alla medlemsstater i syfta att häva viseringskraven för turkiska medborgare senast i slutet av juni 2016,
• påskynda utbetalningen av det ursprungligen allokerade beloppet på tre miljarder euro för att säkerställa finansieringen av en första omgång projekt före slutet av mars och besluta om ytterligare finansiering för flyktingfaciliteten for syrier,
• så snart som möjligt genomföra förberedelser inför beslutet om öppnande av nya kapitel i anslutningsförhandlingarna på grundval av Europeiska rådets slutsatser från oktober 2015,
• samarbeta med Turkiet i varje gemensam insats för att förbättra de humanitära förhållandena inne i Syrien, vilket skulle göra det möjligt för lokalbefolkningen och flyktingar att bo i områden som är säkrare.”

Det finns naturligtvis massor av frågetecken kring detta. Hur ska det gå till att återsända alla som kommer från Turkiet? Och nu har länder som Ungern och Polen (som tidigare sagt nej till kvotflyktingar) medverkat till ett beslut som innebär att åtagande att EU ska ta emot flyktingar som lever i Turkiet.

Den turkiska regeringens önskemål om mer pengar ligger på is. Däremot ska EU-länderna påskynda utbetalningar som redan utlovats. Men det handlar om att ge pengar för att förbättra läget för flyktingarna i Turkiet, inte om att fylla på den turkiska statskassan.

Vi ska också notera att det har skett en förändring av läget i Syrien. Det eld upphör som utlystes för en tid sedan verkar trots allt fungera något så när. Kan det vara början på ett lugnare läge för människorna i Syrien, så påverkar det naturligtvis flyktingströmmen.

Uttalandet säger också att EU:s ledare har hållit en diskussion med den turkiska premiärministern om mediernas situation i Turkiet. I klartext: statens övertagande av oppositionstidningen Zaman. Fast på EU:s sida finns det nu åtminstone två länder – Polen och Ungern – som också sysslar med att försöka kväsa medier som inte passar den sittande regimen. Ungerns Viktor Orban har i ett tal sagt att han strävar efter att avskaffa den liberala staten. Som alternativa modeller nämnde han bland annat Turkiet.

 

Publicerat av

Lars Ströman

6 reaktioner till “Ännu en icke ödesdag för EU”

 1. Kan inte riktigt se logiken i att sitta och tjata om EUs ödesdag. EUs öde har varit spikat tämligen länge nu, endast en och annan fanatisk liberal väckelsepredikant drömmer fortfarande . Ägna dagstidningen åt lite viktigare ämnen Herr Ströman, dina drömmar får du gärna ha för dig själv!

 2. Att ge Turkiet mer kapital till sin kassa är = stöd för bekämpande av den egna befolkningen, turkiska regeringen kan då kan styra över flyktingkostnaden till sin offensiv mot oliktänkande och kurder. Glöm inte vem som gjort eller gör oljeaffärer med IS, vilket varit välkänt för den allians som påstår sig bekämpa IS.
  Satsa de ca. 54000 miljonerna (sek) x flera på att slå ut de beväpnade grupper som utgör det verkliga grundproblemet
  för att lösa flyktingfrågan. Under tiden får EU fördela flyktingarna inom unionen efter bärkraft.
  Med svaga politiker skapas stora problem, se på hur de stora krigen fått startnäring av förhandlande fredsförespråkande politiker med en naiv tro på människan inre godhet, man kan inte förhandla med fundamentalister och terrorister och liknade vilket för övrigt ofta är samma sak,

  1. Kvittar varifrån flyktingarna kommer, grundproblemet är de som skapar dessa människors elände.
   (Det hjälper inte att bära ut möblerna ur källaren när vattenrören har sprungit läck, man måste åtgärda läckan.)

 3. Turkiet har hamnat i en god förhandlingssits. EUs vilja att muta turkarna är obegränsad. Man kastar åt dom 30 miljarder med jämna mellanrum och tänker släppa in 75 miljoner turkar utan visum, allt för att EU själva inte förmår hålla rimlig ordning vid yttre gränsen. Du klagar på Ungern och Polen, och visst, dom är kanske inte är alldeles rumsrena i EU-ögon, men Turkiet då? Och ändå ska EU ta in turkarna i unionen? Man kan förstå den senaste tidens fixering vid EUs "icke-öde".

  1. Det är visumfritt mellan Sverige och Finland. Alltså kommer Finland att tvingas ta emot tio miljoner svenskar. Hua!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *