Våld mot kvinnor – ett mansproblem

I dag är det Internationella kvinnodagen. Och även om det är fint att hylla kvinnor med blommor och choklad en dag som denna, bör vi hålla i minnet vad dagen egentligen handlar om: Kampen för kvinnors rättigheter. Politiskt inflytande, rätt till sin kropp, frihet och makt över sin ekonomi – ja, listan kan göras lång.

En fråga som dyker upp den åttonde mars varje år, är mäns våld mot kvinnor. Det är på något vis ofrånkomligt när vi pratar om kvinnoförtryck.

Jackson Katz är en framstående utbildare och föreläsare i anti-sexism. I det här klippet introducerar han oss för ett paradigmskifte i hur vi ser och pratar om våld mot kvinnor; Kanske är det inte en kvinnofråga, utan en mansfråga, resonerar han. Och kanske behöver vi inte fler kvinnor, utan fler män som engagerar sig, om vi ska komma till rätta med problemet.

 

Se det inspirerande klippet här:

Publicerat av

9 reaktioner till “Våld mot kvinnor – ett mansproblem”

 1. Men i vissa regioner i världen har man större problem där är kvinnoförtrycket sanktionerat av regimer och religioner

 2. I just denna fråga kan det ju faktiskt vara så att vi män är en smula mer vidsynta och öppna än ni kvinnor. Vi ser kanske mer på våldet i sin helhet, istället för att spalta upp det i agendapassande små "favoritgrupper". Det har onekligen blivit lite på modet att göra så inom vissa grupperingar. Vinner vi verkligen något på att fastna i begreppet mäns våld mot kvinnor??

  1. Om du kollar på klippet så förstår du varför vi vinner på att kalla det för mäns våld mot kvinnor. Det är för att synliggöra förövaren, som i absolut majoritet av fallen är man. Det handlar inte om att spalta upp det, utan om att belysa problemet som det ser ut.

 3. "Runt 100 000 flickor, unga kvinnor, lever under hedersförtryck i Sverige. Det visar en publicerad studie från Socialhögskolan av forskaren Astrid Schlytter". Citatet är bara en reflektion av vad som pågått hittills,…detta var 2006, är det någon som tror att denna siffra är lägre idag, 10 år senare!?

  Återigen är det svenska män som får ta skit igen när problemet ligger utanför Sveriges gränser och det värsta problemet härstammar från andra seder och kulturer än Sveriges. Snart är det kvinnofientligt att säga "män"niska i Sverige. När skall våldet mot människor upphöra? När alla extremister oavsett kön har "försvunnit" är vi en bra bit på väg.

  En kvinna blir "bara" sönderslagen av en man i Sverige. En man blir oftast sönderslagen av flera män i Sverige. En kvinna i ett "annat" land kan bli piskad, stenad eller mördad om hon inte gör som mannen vill, sen får en man ha flera fruar i vissa länder, och så vidare!?

  Jag tycker att problemet är mycket litet i Sverige när det gäller våld mot kvinnor, om "man" bortser från hederskulturen som måste vara det absolut värsta som kvinnor utsätts för i Sverige 2016. Sverige har minimalt problem med våld mot kvinnor om det skulle jämföras med vilket annat land som helst, globalt!

 4. Det är svenska mäns förtjänst att kvinnor i Sverige har blivit mer jämställda mannen och att våldet minskat.

  Om män i övriga världen skulle vara som svenska män så vore problemet löst.

  Om svenska män vore som män är i andra länder skulle kvinnan i Sverige inte vara där hon är idag.

 5. Grattis, nu tänker du precis som nazisterna gjorde. Några få personer har utfört en handling och du grupperar dem alla i samma fack. Så bryr jag mig om detta våld?, skulle inte tro det så länge debatten handlar om att utpeka grupper som mindre önskvärda och probelmskapande. I annat land där männen inte hatas av feminister utan faktiskt uppskattas så skulle jag utan tvekan vara med och göra mitt för att få stopp på det.

  Nu när Islam får ett starkare fortfäste så blir det en intressant taHarrush sommar 🙂

  1. Det handlar inte bara om "religion" som en del försöker få det till.. Det är ett problem att män överlag är så snara att ta till knytnävarna.. Hur många kvinnliga fotbollshulliganer t.ex. finns det?

  2. Det handlar inte om att peka ut män. Nej, det är inte alla män som slår och våldtar kvinnor. Och framför allt: Det är inte jag som har hittat på att det ska kallas för "mäns våld mot kvinnor". Anledningen till att det benämns så är för att förövaren ska belysas – vilken i majoriteten av fallen är man. Och förövrigt, feminister som hatar män? Kom igen.

 6. Någonstans så är det problemets kärna.. Vi talar gärna om för våra döttrar att de ska "akta sig", inte vara för utmanade klädda, inte bli för fulla på krogen, inte gå ensamma på mörka bakgator eller genom parker. Inte "provocera" i onödan..
  Men det är väldigt få som höjer rösten för att vi ska börja uppfostra pojkarna och de unga männen att inte genast ta till våld, att inte tafsa, att inte våldta, att inte lösa konflikter med knytnävarna att lära sig impulskontroll…
  Man har gjort det till ett "kvinnoproblem" istället för att kräva att männen ska lära sig (från barnsben) hur de ska uppföra sig..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.