Nej, du ska inte välja riksdag eller kommunfullmäktige från hemmet

Det är ju populärt med digitala omröstningar och digitala opinionsmätningar numera. Just i dag kan du till exempel gå in på na.se och rösta ja eller nej till om det var rätt av polisen i Östersund att varna kvinnor för att gå ut ensamma på nätterna.

Men justitieminister Morgan Johansson säger nej till att låta människor rösta till kommunfullmäktige, regionfullmäktige eller riksdagen via datorn där hemma. Och han har rätt.

Det finns en poäng med att kräva att väljaren ska gå till en vallokal. Ordningsreglerna säger att det bara får vara en person i taget i valbåset. Det är bara den personen som råkar stå där som vet vilken valsedel han eller hon lägger i valkuvertet. Möjligen är det någon därhemma som domderar och kräver att personen ska rösta på ett visst sätt. Men det är till slut bara den som står där inne som vet vilket partis valsedel som ligger i kuvertet och vilket namn som han eller hon kryssar för.

Kort sagt: Ska vi garantera valhemligheten, så måste väljaren gå till en vallokal – där det råder vissa ordningsregler. Annars äventyras en av grundpelarna i den svenska demokratin. Stå på dig Morgan Johansson!

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *