Apropå flyktingkrisen: Jag älskar EU-byråkrater

Jo,  jag vet. Så kanske bara en EU-nörd kan uttrycka sig. Men om vi nu utgår från att jag dessutom tycker att asylrätten är viktig,  så upprepar jag åter igen: Jag älskar EU-byråktare – nåja, ibland i varje fall.

Så här ligger det nämligen till: För någon vecka sedan slöt EU:s stats- och regeringschefer en överenskommelse med Turkiet. Principen var enkel: De som flyr från Turkiet till Grekland ska skickas tillbaka till Turkiet. I utbyte ska EU-länderna i stället plocka flyktingar från Turkiet och låta dem bosätta sig i EU.  Det låter ju praktiskt, om vi bortser från den lilla detaljen att det strider med både EU:s lagar och principen om indivudell prövning av asyl.

Fördelen med byråkraterna på EU-kommissionen är att de  i allmänhet är rätt noga med att följa internationell rätt, EU:s fördrag  och de EU-lagar  som gäller. Så när byråkraterna nu granskat besluten från förra veckan,  så har de  lagt fram en konkretisering som åtminstone delvis går på tvärs mot stats- och regeringschefernas önskan om snabb och enkel lösning på problemet.

Kommissionen säger bland annat följande:

1. Det måste åtminstone ske någon sorts prövning av den asylsökandes skäl innan personen skickas  tillbaka till Turkiet. Och den prövningen ska dessutom kunna överklagas. Med en snabb process skulle det åtminstone ta en vecka  per person.

2. Lagändringar måste ske i både Grekland och Turkiet för att kunna sjösätta systemet.

3. Först när ovanståend punkter är genomförda kan EU  överväga ett system för överföring av flyktingar från Grekland  till Turkiet – och därefter  från Turkiet till EU.

Jag är nu på väg till Bryssel för att bevaka torsdagens och fredagens   EU-toppmöte. En och annan regeringschef kommer att riva stora tussar av sitt hår när han eller hon granskar EU-kommissionens förslag.

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *