Terrorismens grymma logik i Belgien

Jag var senast där i lördags. På flygplatsen i Zaventem i Bryssel. Därifrån reser naturligtvis EU-byråkrater, ledamöter i EU-parlamentet och journalister. Men också skolklasser på studiebesök i Bryssel, affärsmän, pensionärsklubbar, vanliga medlemmar i politiska partier med flera. En del av dem som jag genom åren har träffat på flygplan till och från Bryssel har varit entusiastiska EU-anhängare. En del har varit inbitna EU-motståndare. Men det är intressant att prata just med dem som ser annorlunda på saken.

Zaventem är naturligtvis en knutpunkt för flygplan som går till och från andra europeiska länder. Men det är också en knutpunkt för interkontinental flygtrafik.

Varje gång jag reser från flygplatsen går jag till ett litet katolskt andaktsrum som finns på flygplatsen. En stund av stillhet inför resan hem. Varför det katolska? För att jag trivs bäst där, helt enkelt. Bredvid det katolska andaktsrummet finns ett protestantiskt. Och nästa rum är inrett som en liten ortodox kyrka. Och så finns det en moské och en synagoga.

Den som spränger bomber på Zaventems flygplats måste rimligtvis veta att det sker urskillningslöst – att bomben riskerar att döda katoliker, protestanter, muslimer, judar, EU-anhängare, EU-motståndare, vänsteraktivister, högeraktivister…. Det är liksom terrorismens idé. Det är rätt att döda människor bara för att de råkar befinna sig på en viss plats vid en viss tidpunkt.

Attentaten mot Paris för en tid sedan riktade sig mot ”gråzonen”, mot ett område där människor från olika kulturer, med olika bakgrund och med olika syn på livet samlades för att roa sig. Islamiska staten säger i en av sina engelskspråkiga skrifter att den vill utplåna just gråzonen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *