Folkmord som Ann Heberlein verkar bortse ifrån

På Göteborgs-Postens ledarsida skriver Ann Heberlein att vi måste prata om elefanten i rummet. Och då menar hon islam. Eftersom dagens terrorister ofta åberopar islam, så menar hon att vi måste våga fråga oss om islam är en särskilt våldsam religion.

Exakt så här skriver hon:

”Om vi ska kunna bekämpa jihadismen, det islamistiskt motiverade våldet, måste vi förstå dess världsbild. En bra början är att erkänna att religion spelar roll och att vissa religioner kan ha större våldspotential än andra”.

Ann Heberlein är ingen idiot. Hon är inget nättroll. Hon är faktiskt lektor i etik vid Lunds universitet. Hon borde åtminstone ha en grundläggande koll på historien. Och om hon inte har det så borde hon i varje fall ha koll på nyhetsrapporteringen de senaste dagarna.

Typ att Radovan Karadzic, kristen president för den serbiska delen av Bosnien i början av 90-talet, i dagarna har dömts till 40 års fängelse för brott mot mänskligheten, folkmord med mera. Han avrättas alltså inte. Han får den nåd som han själv aldrig gav de tusentals människor som han lät mörda.

Medan världen var fullt upptagen av kriget i Bosnien, inträffade folkmordet i Rwanda. På kort tid mördades 800 000 människor. Gissa vilken institution som spelade en roll? Jo, kyrkan och prästerna var ofta nära allierade med huturegimen som orkestrerade folkmordet. Människor låstes in i kyrkor och brändes levande.

Går vi tillbaka 40 år i historien så finner vi en helt annan karta över terrorismen. Då var det påtagligt många av terroriströrelserna som hade sina rötter i marxismen, alltså samma inspirationskälla som står som grund för exempelvis den europeiska socialdemokratin. Skulle vi alltså ställa Willy Brandt eller Olof Palme till svars för 70-talets terrorism? Eller varför inte påven? För en av de mest framstående terroristgrupperna på 70-talet var katolska IRA.

Går vi tillbaka ännu längre hittar vi massmördare som Hitler och Stalin. Ingen av dem var särskilt religiösa, men båda växte upp i en kristen kultursfär. Stalin gick till och med på prästseminarium innan han blev kommunist.

En bortglömd massmördare är kung Leopold II i Belgien. Han gjorde Kongo till sin privata egendom. Landets befolkning minskade med tio miljoner under denna tid. Antalet mördade torde alltså vara ännu högre, eftersom befolkningen i normala fall borde ha ökat.

Ann Heberlein vet allt detta. Eller borde i varje fall veta.

Varför ställer hon inte kristendomen till svars för dessa brott mot mänskligheten? När det gäller våld tycks ju kristendomen en oerhörd potential även i vår tid, om vi ska följa Ann Heberleins resonemang.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *