Soldiers of Odin, clowner och laglydighet

Soldiers of Odin försöker etablera sig i Örebro. Officiellt heter det att de ska patrullera gatorna för att bekämpa brott och göra stan tryggare.

När tidningen Expo granskade Soldiers of Odin identifierade tidningen 15 personer. Av dem var åtta dömda brottslingar.

En av dem är dömd för misshandel, våldsamt motstånd, narkotikabrott och grovt rattfylleri. En annan är dömd för flera fall av misshandel, hemfridsbrott, grovt rattfylleri och narkotikabrott. En tredje är dömd för flera fall av misshandel, övergrepp i rättssak och narkotikabrott. Jo, det skulle bli för tjatigt om jag fortsatte att upprepa de andra personernas kvalifikationer.

Men ute i landet då? Dalarnas Tidningar gjorde en granskning av Soldiers of Odin i Dalarna. Och det blev ungefär samma resultat. En 20-årig man från Falun som är dömd för för två fall av misshandel samt våld mot tjänsteman. En 30-årig man från Borlänge som är dömd för narkotikabrott och bedrägeri. En 37-årig man från Avesta som är dömd för grovt rattfylleri.

Soldiers of Odin handlar naturligtvis inte om att bekämpa brott. Rörelsen uppstod kring en finsk nynazist. Flera kommentatorer i Finland har dragit paralleller med 30-talets Lappo-rörelsen, en fascistisk rörelse som förföljde oliktänkande. Och i det här fallet handlar det i första hand om dem som ser annorlunda ut. I klartext: Flyktingar.

Det är uppenbart att många av dem som är aktiva i Soldiers of Odin skulle rensas ut i den första granskningen om de skulle söka till Polishögskolan. Och uppriktigt sagt: Även på många vanliga jobb skulle arbetsgivaren tänka sig för både en, två och tre gånger innan en person som dömts flera gånger för misshandel fick jobbet.

I Tammerfors valde några rättrådiga människor att klä ut sig till clowner medan de följde Soldiers of Odin. Kanske något för Örebro. Jag skulle känna mera trygg i närheten av en clown än att stå i närheten av en nasse som dömts för misshandel och narkotikabrott. Se videon här nedan.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *