NA:s bevakning passade inte en Djurgårdssupporter

Självklart ska NA bevaka en stor fotbollshändelse. Tyvärr är det inte bara glädje i sådant. Polisen ansåg att natten var lugnare än förväntat när en Djurgårdssupporter greps för misshandel. Av det får vi dra slutsatsen att misshandel och bråk liksom är en del av grejen. Även sådant måste vi på NA bevaka.

Under söndagen bestämde sig en Djurgårdssupporter för att NA inte skulle få ta bilder av det egna gänget som marscherade på gatan. Sedan fotografen tagit en bild – tog Djurgårdssupportern ett grepp om fotografens hals och skrek ”Ta bort den djävla bilden”.

Det händer ofta att makthavare är kritiska till vad NA skriver. Sådant kan ibland märkas på tonen eller på att personen helt enkelt inte ger några intervjuar. Det händer ibland att hot uttalas, inte minst mot sådant som skrivs på ledarplats. Det händer att både intervjupersoner och skribenter trakasseras med anonyma brev, anonyma beställningar av varor eller tidskrifter med mera.

Men det är trots allt ovanligt att någon handgripligen ingriper mot en journalist som gör sitt jobb. Nu valde Djurgårdsanhängaren att angripa NA:s fotograf. Men rätten att skriva, fotografera och dokumentera vad som händer på en fotbollsmatch, en demonstration eller något annat är inte exklusiv för NA eller för yrkesjournalister. Det är en rätt som även du och alla andra har.

Angreppet mot en av NA:s fotografer är inte bara ett angrepp mot en tidning. Det är ett angrepp mot din och min yttrandefrihet.

Publicerat av

Lars Ströman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *