En spark i baken på Fotbollförbundet?

Foto: Veronica Ljung-Nielsen
Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Efter helgens händelser i Örebro, när en NA-kollega blev överfallen och en ÖSK-spelare spottad på av fotbollssupportrar, sätter nu en av Allsvenskans största sponsorer ned foten. Försäkringsbolaget Folksam har länge varit en av Allsvenskans viktigaste samarbetspartners, även om de under de senaste åren har valt att minska sin synlighet på läktarna i samband med de allsvenska matcherna. Varför? Av en enkel anledning: Den destruktiva supporterkulturen som vuxit sig allt starkare. Let’s face it: Att som företag synas tillsammans med maskerade huliganer som står och och vevar med illegala begaleldar medan de skriker ”låt han dö” är ingen boost för varumärket.

Kanske är det här precis vad som krävs för att sparka igång förändringsarbetet inom den stelbenta fotbollsvärlden. Politiken har stakat ut hårdare regler och lagar. Polisen har utarbetat strategier och gränsöverskridande samordning. Men ändå fortsätter en klick (det här är naturligtvis diskuterbart) av fotbollssupportrar att med könsord och snedfyllor inta arenor, torg och gator runt om i Sverige. Trots nationella strategier och löften om hårdare tag, ligger röken från de illegala bengalerna tjock över läktarna. Och på Fotbollförbundets kontor rycker man förstrött på axlarna och kräver ansvar av någon annan.

Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Men om de senaste årens skandaler på och runt landets fotbollsarenor inte är motivationskraft nog för förändring, så kanske pengar är det. Det är egentligen ganska enkelt: Allsvenskan och de centrala fotbollsorganisationerna har inte råd att förlora sponsorer och samarbetspartners. Och detta faktum skapar en bra position för de sistnämnda parterna, som har en möjlighet att ställa krav och påverka riktningen och utvecklingen för sporten. Som Folksam gör nu.

Folksam är en av de första att hota med att se över sitt engagemang om inget görs för att komma till rätta med den destruktiva delen av supporterkulturen i Allsvenskan. Vad händer om fler följer efter?

Kanske är det äntligen dags för Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll att kavla upp ärmarna…

 

 

Läs min krönika om helgens händelser här. 

Läs Folksams VD och koncernchef, Jens Henriksson, och Lars-Inge Svensson, chef Folksam idrott debattartikel i Aftonbladet här.

Publicerat av

Evelyn Schreiber

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *