Ibland krävs det mod för att backa

De teckenspråkiga eleverna skulle tvingas lämna Risbergska skolan under slutet av terminen. Då blev både elever, personal och även en del politiska företrädare förbannade.

Nu backar skolförvaltningen – och hittar andra lösningar.

Den här typen av strider är ju inte ovanliga. Att driva en kommunal verksamhet är ett komplicerat pussel. Om skolor ska byggas måste det leda till att elever flyttar till andra skolor. Alternativet är att inte bygga om skolor – då kommer i stället klagomålen över att elever och lärare får stå ut med att arbete i en undermålig miljö. ”Varför ska vi tvingas arbeta i så slitna lokaler”.

Vi ska inte heller underskatta prestigen som faktor. Om en makthavare bestämt sig för en lösning – ofta efter en mödosam process – så är det inte lätt att säga ”hoppsan, vi hade fel”. Självbilden kan bli att det innebär att visa ”svaghet”. Och visst, ibland gäller det att verkligen stå fast vid fattade beslut, att inte backa så fort som det blåser motvind.

Men jag är övertygad om att medborgare också uppskattar att makthavare kan visa tillräckligt med självförtroende och tillräckligt med styrka för att säga att ”det här blev fel – vi prövar att göra på ett annat sätt”.

Det kan nog inte heller uteslutas att skolförvaltningens ledning också har i minnet hur kommunen fick hela Teckenspråkssverige emot sig i samband med bråket om den teckenspråkiga förskolan Kattungen för en tid sedan. Det var liksom inte läge att ta ytterligare en sådan konfrontation.

 

Publicerat av

Lars Ströman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *