Om Carl Schlyter skulle bli språkrör ….

Enligt uppgifter till Expressen står både Carl Schlyter och Isabella Lövin beredda att ta över som språkrör i Miljöpartiet.

Nåja, anonyma källor i medier är en sak. Att Miljöpartiets valberedning verkligen föreslår förändringar är en annan. Men låt oss anta att Carl Schlyter tar plats i regeringen. Då kan jag omedelbart se att han får börja dagtinga med sitt samvete (för att låna ett uttryck som statsminister Thorbjörn Fälldin använde på 70-talet.)

Carl Schlyter är en av de argaste kritikerna mot förhandlingarna om ett frihandels- och investeringsavtal mellan EU och USA. Han vill till exempel ta bort den mekanism för konfliktlösning mellan företag och stater som ingår i paketet, det vill säga att ett företag ska kunna få ersättning om företaget utsätts för diskriminering. Carl Schlyter har startat en blogg som säger något om vad han anser om TTIP. Bloggen heter ”Ttippen”. Ett finurligt och lite kul namn som säger något om var Carl Schlyter anser att TTIP hör hemma.

Ska han sitta i regeringen så kommer han att få backa. Inte bara lite grann, utan i stort sett helt och hållet.

Här har vi en grundläggande skillnad mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det finns en grundläggande misstänksamhet mot sådant som handel och tillväxt i Miljöpartiet. Men du kan glömma att den gamle metallarbetaren Stefan Löfven skulle stjälpa ett avtal som ger svenska företag bättre möjligheter att göra bra affärer – från jättar som Volvo  till små industriföretag i Lindesberg, Örebro och Karlskoga.

Som riksdagsledamot och ordförande i EU-nämnden kan Carl Schlyter driva en blogg som heter ”Ttippen”. Men det är knappast möjligt om han skulle ta plats i regeringen.

Det kan vara värt att påpeka att både USA och EU har förklarat att TTIP inte ska innebära sänkt standarder för miljö och säkerhet. Det finns också inskrivet i det förhandlingsmandat som EU-ländernas regeringar har gett till kommissionen. Både USA och EU har ett intresse att freda politiska beslut från inblandning från andra sidan Atlanten. Region Örebro bestämmer även i fortsättningen om vårdcentraler ska drivas i egen regi eller om de ska läggas ut på entreprenad.

Räkna med en helomvändning om Carl Schlyter skulle ta plats i regeringen. Om bloggen ”Ttippen” ska vara kvar får den drivas av någon annan än Carl Schlyter.

 

 

 

 

Publicerat av

Lars Ströman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *