Tal under röda fanor, landets väl och klyftor

I dagens demonstrationer har företrädare för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet talat om klyftor. Underförstått: Vi måste minska klyftorna. Min inställning är en annan. I korthet: Ja, vi ska bekämpa fattigdom, men inte rikedom. Ja, vi ska sätta in en rad åtgärder för att städerskan, undersköterskan med flera ska få bättre villkor – vi ska ge dem alla möjligheter att vidareutbilda sig och att komma vidare i livet.

Jag kan ge dem som vill bekämpa klyftor ett halvt rätt. Även civilingenjören som tjänar 50 000 kronor och den som fått ett arv på tio miljoner kronor har ett intresse att städerskan, undersköterskan, den arbetslöse med flera kan leva ett hyggligt liv. Det är en solidaritet som vi behöver. Och det kan innebära att civilingenjören får  betala mer i skatt än undersköterskan.

Men för att problematisera det hela: Om alla höginkomsttagare och miljonärer skulle flytta från landet. Ja, då skulle klyftorna minska avsevärt. Men skulle Sverige bli ett bättre land? Skulle läget för undersköterskan och städerskan bli bättre?

Publicerat av

Lars Ströman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *