Åter igen meningslösa krav på skärpta straff

Svensk Handel kräver fler poliser och hårdare straff för att bekämpa snatterier. Naturligtvis är det angeläget att bekämpa snatterier och stölder över huvud taget. Den som betalar för stölderna är i sista hand du som konsument. Om handlaren måste kalkylera med att en del av omsättningen försvinner ut i tomma intet måste han eller hon anpassa priserna efter det.

Jag kan förstå kravet på fler poliser. Jag har svårt att förstå kravet på hårdare straff. Den kalkyl som snattaren gör är hur stor risken är för att åka fast. Om risken är minimal, så kommer snatteriet att fortsätta, oavsett om det är böter, en månads fängelse eller fem års fängelse.

Fler poliser kan vara effektivt – om polisens närvaro verkligen ökar, om polisen förmåga att utreda brott förstärks och om tjuven därmed måste göra en annan kalkyl. Men de senaste årens erfarenheter av förstärkning av polisen talar inte för det.

Jag skulle snarare ta det i denna ordning. 1. Se till att styrningen av polisen verkligen fungerar. 2. När punkt ett är genomförd – ja då är jag beredd att låta mina skattepengar gå till fler poliser.

Hårdare straff är jag däremot tveksam till som brottsförebyggande åtgärd.

 

Publicerat av

Lars Ströman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *