Ett tiotal örebroare på debatt om Somaliland i riksdagen

Jag kunde spana ut över ett antal bekanta ansikten när det arrangerades en debatt i Riksdagen om republiken Somaliland i kväll. Ett tiotal örebroare hade tagit sig dit.

I panelen satt jag och riksdagsledamöterna Birgitta Ohlson (L) och Amir Adan (M). Det var Amir Adan som arrangerade debatten.

Den fråga som många från Somaliland ställer sig är: När kommer ett svenskt erkännande. När ska den del av Somalia som faktiskt fungerar och genomför hyggligt fria val få öppna en ambassad i Sverige? Birgitta Ohlson sade att det nog krävs att länder som Sydafrika eller Etiopien går före, alltså två av Afrikas stormakter.

Jag är inte säker på att det ska behövas. Sverige skulle redan nu kunna ge Somalilands representant i Sverige en låg diplomatisk status, på samma sätt som skedde med PRR i Sydvietnam och den palestinska organisationen PLO.

En annan central fråga är UD:s reserekommendationer. UD avråder från alla resor till Somalia (inklusive Somaliland). Men det är bunta ihop området på ett sätt som inte är relevant. Somaliland är betydligt säkrare än södra Somalia. Under kvällen har jag träffat åtskilliga personer som reser till Somaliand regelbundet.

UD:s reserekommendationer utgör ett hinder mot att utveckla handel och andra kontakter mellan Sverige och Somaliland. Så borde det inte få fungera.

 

 

 

Publicerat av

Lars Ströman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *