Riksdagsdebatt om bland annat Oxhagen

Den 17 juni genomför riksdagen en debatt om stenkastning mot blåljuspersonal, typ det som har uppmärksammats i Oxhagen.

Jag fruktar att det blir en debatt som inte är särskilt konstruktiv. Slagorden kommer att staplas på varandra om behovet av hårdare straff och fler poliser.

Roger Haddad från Liberalerna säger att partiet inför debatten kommer att presentera konkreta förslag, men han vill inte säga vad förslagen innehåller ännu.

Mycket kan göras för Oxhagen, men lite av det kan beslutas av riksdagen. Redskapen finns lokalt. Och redskapen finns redan i dag. Det är dödfött att lägga fram förslag om skärpta straff som kanske kan trädas i kraft om ett par år. Det är redan kriminellt att kasta sten mot polis och ambulans.

Men skulle jag ge ett konkret förslag så är det att underlätta för kommunernas socialtjänst att helt enkelt tvångsomhänderta de ”värstingar” som ägnar sig åt att organisera stenkastning. Och då skulle mitt förslag vara: Se till att staten tar över en stor del av kostnaden för tvångsvården av unga illbattingar. Det gör det lättare för socialtjänsten att ingripa tidigare. Gör det Roger Haddad, så kommer jag att skriva ledare och bloggar till stöd för dig!

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *